"Нафтогаз" назвав дату тристоронніх переговорів по транзиту газу

Четвер, 6 вересня 2018, 17:48
 

"Нафтогаз" візьме участь в 3-сторонніх переговорах на експертному рівні 12-13 вересня для обговорення питання транзиту газу з РФ в ЄС через Україну після 2019 року.

Про це повідомила керівник управління зі зв'язків з громадськістю держхолдингу Олена Осмоловська, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, за підсумками переговорів в Берліні в середині липня було досягнуто домовленості, що група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня для обговорення питання транзиту газу з РФ в ЄС через Україну після 2019 року.

Російську сторону на майбутніх переговорах представлятиме заступник міністра енергетики Анатолій Яновський, європейську - керівник відділу по внутрішнім енергетичним ринкам генерального директорату з енергетики Єврокомісії Клаус-Дітер Борхардт.

Реклама:

Наступні тристоронні переговори міністрів енергетики Росії та України, а також віце-президента Єврокомісії з енергетики Мароша Шефчовича по транзиту російського газу в Європу через територію України після 2019 року заплановані на жовтень.

Раніше в "Нафтогазі" заявили, що готові до тристоронніх переговорів з РФ за участю ЄС за умови, що транзит газу по території України після 2019 року буде забезпечений за європейськими правилами.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова зберегти транзит газу через Україну і  продовжити транзитний контракт у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольмському арбітражному суді.

В свою чергу предстаник української компанії наголосив, що спори між "Газпромом" і "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражному суді вже врегульовані, але росіяни не виконують його рішення.

Наприкінці березня заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв повідомив, що "Газпром" і "Нафтогаз" почали переговори про розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

У Нафтогазі наголосили, що "Газпром" продовжує відмовлятися від виконання остаточних та зобов’язуючих рішення арбітрів у двох комерційних суперечках із "Нафтогазом" та запропонував внести зміни до контрактів або розірвати їх – і таким чином скасувати рішення трибуналу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Детальніше про зміст та завершення суперечки між компаніями читайте у матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: