СБУ побачила загрозу енергосистемі України в "зеленій енергетиці"

П'ятниця, 28 вересня 2018, 20:07

Служба безпеки заявляє про можливість дестабілізації роботи енергосистеми Україні через неналежне виконання посадовцями "Укренерго" своїх обов’язків.

Про це йдеться у зверненні Голови СБУ Василя Грицака до прем’єра Володимира Гройсмана, яке є у розпорядженні ЕП.

Як наголошується, СБУ отримала інформацію про передумови до дестабілізації сталої роботи енергосистеми України, які виникли внаслідок неналежного виконання службовими особами НЕК "Укренерго" своїх обов’язків.

"Зокрема, зафіксовано тенденцію до зростання темпів приєднання до енергосистеми України об’єктів відновлюваної енергетики (далі - ВДЕ), насамперед в південних областях та на території так званого "Острову Бурштинської ТЕС", - йдеться у листі.

Реклама:
 
 
 

"При цьому, загальний приріст потужності ВДЕ по Україні за останні 9 місяців становить понад 2 800 МВт. Водночас всупереч інтересам держави протягом 2017-2018 років керівниками "Укренерго" здійснювалася видача та погодження технічних умов на приєднання до електромереж об’єктів відновлюваної енергетики", - зазначається у зверненні.

При цьому, повідомляється у листі, це здійснювалося без урахування реального стану розподілу потоків е/е, стійкості генераторів АЕС/ТЕС, а також реальних потреб реконструкції та модернізації обладнання.

"Зазначені темпи збільшення ВДЕ, без виконання заходів щодо впровадження систем прогнозування та керування цих генеруючи потужностей, визначають існування невирішеної проблеми балансів потужності та енергії ОЕС України, а також надійності роботи окремих енергорайонів енергосистеми України", - наголошується у зверненні.

З урахуванням вищезазначеного рекомендовано надати доручення Міненерго щодо проведення перевірки правомірності дій службових осіб "Укренерго" в ході видачі умов на приєднання до електричних мереж.

"Також рекомендується доручити "Укренерго" провести аналіз стану виконання договорів приєднання об’єктів ВДЕ, технічної обгрунтованості виданих в 2016-2018 роках умов на приєднання, в тому числі в частині аналізу їх впливу на стійкість роботи генераторів електростанцій гарантованої потужності", - йдеться в листі.

Як повідомлялося, протягом останніх трьох років в українську альтернативну енергетику інвестували понад 1,1 мільярда євро.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: