"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін включив "Північний потік-2" у число основних фіскальних ризиків України

Середа, 26 вересня 2018, 19:02

Міністерство фінансів України включило будівництво газопроводу "Північний потік-2" в число основних фіскальних ризиків.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Реалізація проекту" Північний потік-2 "призведе до втрат за рахунок зменшення експорту послуг близько 2,5-3% від ВВП (тільки прямі втрати)", - цитує агентство документ, оприлюднений Міністерством.

Серед інших зовнішніх факторів ризику Мінфін називає проведення податкової реформи в США, яка може привести до відтоку фінансових ресурсів з ринків, що розвиваються, через необхідність покриття дефіциту бюджету США, а також з огляду на збільшення ставки ФРС як реакції на активні фіскальні стимули.

Реклама:

Як і раніше, у числі основних ризиків залишається загроза активізації військового конфлікту на Сході країни, яка буде мати непередбачувані наслідки для економіки, відзначає Мінфін.

Відомство також включило в число ризиків збільшення імпортної експансії європейських товарів споживчого напрямку на внутрішньому ринку і введення податку на виведений капітал, який може привести до втрат державного бюджету у 2019 році.

"Реалізація структурних реформ, передбачених програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, є вкрай важливою для макрофінансової стабільності України і доступу до фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів", - підкреслює Мінфін.

Як повідомлялося раніше, НАК "Нафтогаз України" готовий реалізувати на аукціонах акції "Північного потоку-2", якщо суд Великобританії прийме рішення про примусове стягнення з Газпрому боргу в розмірі 2,6 мільярда доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!