"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Як криптовалюти будуть обкладатися податками згідно з новим законопроектом

Середа, 26 вересня 2018, 16:25
 

Податкова ставка на прибуток від діяльності з криптовалютами може становити 5%.

Про це повідомляє bitside.org.

14 вересня в Верховній раді зареєстрували законопроект # 9083 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами.

Згідно з новим законопроектом, держава буде контролювати тільки момент, коли віртуальні активи (криптовалюта, токени) обмінюються на фіатні гроші (гривня).

Реклама:

Відзначається, що на операції "криптовалюта-криптовалюта" держоргани не впливають і їх не відстежують.

ПДВ до криптовалютних операцій застосовуватися не буде (крім продажу токенів-активів, які забезпечують права на товари, за якими сплачується ПДВ).

На прибуток від діяльності з криптовалютами з 1 січня 2019 року до 1 січня 2024 року встановлюється пільгова податкова ставка - 5% з прибутку (+ 1,5% військового збору для фізичних осіб).

Зараз, якщо не вдаватися в деталі, необхідно платити 18% ПДФО плюс 1,5% військового збору. Ця ставка повернеться 1 січня 2024 року, коли пільговий період закінчиться.

"Припустимо, що ви через юрособу купили біткоїни за 6 тисяч доларів. Через місяць його вдалося продати за 10 тисяч доларів. Прибуток становитиме 4 тисячі доларів. З них доведеться заплатити 5% - 200 доларів (6,5% -260 доларів, якщо ви - фізособа). Якщо ж не пощастить, курс біткоїна навпаки впаде до 5 тисяч доларів, що принесе 1 тис доларів збитку, то податок платити не доведеться", - підрахували у виданні.

З криптовалют, які були придбані до введення податку доведеться платити 5% не з прибутку, а з усієї суми.

Тобто, купивши біткоїни за 6 тисяч доларів (без документального підтвердження витрат від біржі) і продавши його за 10 тисяч доларів, доведеться заплатити податок з 10 тисяч. Він становитиме вже 500 доларів, а не 200.

Раніше до Верховної Ради був внесений законопроект про класифікацію цифрових активів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: