Банки зобов’яжуть повідомляти про відкриття рахунків боржниками — НБУ

Вівторок, 25 вересня 2018, 16:55
 

Національний банк пропонує розглянути зміни до підзаконних нормативно-правових актів щодо відкриття та ведення рахунків клієнтів банків та здійснення безготівкових розрахунків.

Відповідний проект постанови оприлюднений на сайті НБУ для надання пропозицій та зауважень, передає "Укрінформ".

"Цей документ розроблено на виконання вимог Законів "Про електронні довірчі послуги" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у НБУ, Законом про електронні довірчі послуги запроваджено нові види електронного підпису - кваліфікований електронний підпис та удосконалений електронний підпис.

Реклама:

Законом про захист прав дитини внесені зміни до Законів "Про банки і банківську діяльність" та "Про виконавче провадження", згідно з якими банки зобов'язані під час відкриття або закриття рахунків фізичним особам перевіряти наявність інформації про внесення відомостей про них до Єдиного реєстру боржників, а у разі наявності такої інформації повідомляти органи державної виконавчої служби або приватних виконавців про відкриття/закриття рахунків таким клієнтам у день відкриття/закриття рахунку.

Водночас, НБУ пропонує внести зміни до нормативних актів, які мають на меті спростити взаємодію між банками та клієнтами, а також додадуть зручностей для клієнтів банків.

Так, наприклад, НБУ пропонує врегулювати використання рахунку умовного зберігання (ескроу) під час здійснення операцій із купівлі-продажу нерухомості.

Нацбанк також пропонує надати право зараховувати національну валюту на поточний рахунок фізичної особи-нерезидента, отриману на території України за допомогою увезеного згідно із законодавством України електронного платіжного засобу, емітованого банком-нерезидентом, через банкомат/платіжний термінал уповноваженого банку.

Крім того, проектом пропонується врегулювати порядок використання електронних підписів на електронних документах (у тому числі на електронних розрахункових документах).

Пропонується скасувати норми щодо подання до банку картки зі зразками підписів фізичними особами-підприємцями/фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність/фізичними особами-нерезидентами - інвесторами.

Також, пропонується надати право уповноваженому працівнику банку засвідчувати довіреність фізичної особи-підприємця на розпорядження його поточним рахунком довіреними особами, якщо така довіреність складається в банку (у присутності власника рахунка та довірених осіб).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: