"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Запуск добового балансування газу планують ще раз відтермінувати

Вівторок, 25 вересня 2018, 12:45

Державний регулятор у сферах енергетики та комунальних послуг планує перенести термін упровадження добового балансування газу з 1 жовтня на 1 листопада 2018 року.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідний проект постанови буде розглянуто на засіданні НКРЕКП 28 вересня.

Комісія прийме рішення про перенесення термінів на місяць у разі надання "Укртрансгазом" обґрунтованих пояснень про необхідність продовження заходів із здійснення тестування інформаційної платформи оператора ГТС і доопрацювання програмного забезпечення, необхідного для запуску добового балансування.

Реклама:

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" створив інформаційну платформу добового балансування, здійснив її тестування та презентував представникам ринку.

Водночас голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що надання операторами ГТС неповних даних для реєстру абонентів ставить під загрозу перехід на добове балансування і проходження опалювального сезону.

Добове балансування природного газу - одна з умов для функціонування конкурентного ринку. Торгові операції з газом буде сконсолідовано на біржі.

27 липня НКРЕКП перенесла з 1 серпня на 1 жовтня дату набрання чинності окремих положень нового Кодексу ГТС, зокрема - запровадження добового балансування газу в Україні.

У "Нафтогазі" тоді пояснили, що це рішення регулятора "дозволило уникнути колапсу на ринку постачання газу для соціальних категорій споживачів та завадило легалізації крадіжок газу недобросовісними учасниками ринку".

Раніше НКРЕКП запропонувала змінити норми щодо обов`язковості публікації рішень комісії у газеті "Урядовий кур'єр".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: