"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Технології створять більше робочих місць, ніж відберуть — дослідження

Середа, 19 вересня 2018, 15:05
 

До 2022 року роботи замінять 75 мільйонів робочих місць по всьому світу, але в той же час створять 133 мільйони нових.

Про це йдеться в доповіді Всесвітнього економічного форуму, передає BBC.

За їхніми прогнозами, комп'ютерні технології звільнять людей від рутинної роботи і дозволять перейти на нові, більш цікаві завдання.

Автори доповіді ВЕФ вважають, що в найближчі роки роботи і кібернетичні системи не тільки різко збільшать продуктивність праці, а й призведуть до створення нових робочих місць.

Реклама:

В результаті з'явиться більше вакансій аналітиків, програмістів, фахівців з соцмереж, а також "чисто людських" спеціальностей - наприклад, вчителів і співробітників сфери обслуговування, говориться в дослідженні.

Однак експерти стверджують, що ці сприятливі зміни будуть супроводжуватися серйозними потрясіннями на ринку праці, оскільки деякі позиції будуть все менш і менш затребувані.

ВЕФ зазначає, що роботи все частіше замінюють людей в бухгалтерських фірмах, на заводах і в поштових відділеннях, а також на ролях секретарів і касирів.

Оскільки зміни намічаються значні, багатьох працівників необхідно буде переучувати, їх навички потрібно буде оновити, адаптувати під нові умови.

Експерти ВЕФ настійно закликають уряди підготувати соціальний захист для людей, чиї робочі місця будуть закриті.

У серпні головний економіст Банку Англії Енді Халдейн попередив, що роботи можуть залишити без роботи тисячі британців. Подальше масове впровадження технологій на основі штучного інтелекту він називає "четвертою промисловою революцією".

"Масштаби втрат робочих місць, швидше за все, будуть як мінімум такими ж, як і при перших трьох промислових революціях", - вважає він.

Халдейн сказав, що компаніям доведеться розширюватися інноваційними способами, щоб створити нові робочі місця для людей, але питання про те, чи впораються вони з таким завданням, залишається відкритим.

Інші експерти більш оптимістичні. У липні компанія PwC передбачила, що протягом наступних 20 років штучний інтелект створить в Британії стільки ж робочих місць, скільки витіснить.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: