"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Схеми з субсидіями: "Нафтогаз" звинуватив газзбути в махінаціях

Вівторок, 18 вересня 2018, 14:44
 

НАК "Нафтогаз України" підозрює газозбутові компанії в завищенні майже вдвічі показників використання газу споживачами, які отримують субсидії.

Про це на форумі Європейської бізнес асоціації заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"Коли газзбут виставляє рахунок і оплачує держава, то споживання вдвічі більше", - констатував керівник НАК, розповідаючи про відкриття, які зробив "Нафтогаз", отримавши контроль над однією з таких компаній в Кропивницькому.

Коболєв зазначив, що не вірить в можливість такого спеціального "спалювання" газу субсидіантами, а передбачає, що, теоретично, відсутність необхідності платити гроші за газ підвищує його споживання на 10-20%.

Реклама:

Глава "Нафтогазу" уточнив, що з поставлених населенню 11 млрд кубів газу субсидіантам йде 6 млрд кубів, а значить перехід на ринкове ціноутворення дозволив би економити до 3 млрд кубів вартістю близько 1 млрд доларів.

Він також додав, що крім цього в Кропивницькому компанія виявила і інші схеми списання дешевого газу, що дотується державою.

Як повідомлялося, заборгованість регіональних газозбутових підприємств перед НАК на середину вересня становила 19,7 млрд гривень.

Раніше представники державних органів США закликали українську владу якнайшвидше реформувати ринок постачання газу населенню. Зокрема, позбутися газзбутів олігарха Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом розкрадання 9,81 млн кубів газу посадовими та службовими особами ВАТ "Кіровоградгаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: