У Раді з'явився ще один законопроект щодо криптовалют

Понеділок, 17 вересня 2018, 16:22
 

У парламенті зареєстрований проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні".

Ініціаторами законопроекту № 9083 виступили Олексій Мушак і ще 22 народних депутата, передає FinClub.

Метою прийняття проекту закону є виведення з тіньового ринку великого обсягу операцій; поповнення бюджету за рахунок залучення до оподаткування кардинально нового виду доходів фізичних і юридичних осіб - доходів від операцій з віртуальними активами; стимулювання розвитку ринку віртуальних активів в Україні.

Законопроект вводить в обіг з метою оподаткування такі поняття як віртуальні активи, токен, токен-актив, криптовалюта, емітент віртуального активу, майнінг, операції з віртуальними активами, прибуток від операцій з віртуальними активами.

Реклама:

Проектом передбачено, що прибуток підприємств від операцій з віртуальними активами з 1 січня 2024 року буде обкладатися податком за базовою ставкою - 18%.

Однак протягом періоду становлення правового регулювання ринку віртуальних активів, автори законопроекту вважають за необхідне тимчасово, до 31 грудня 2024 року встановити ставку податку на прибуток підприємств для такого виду прибутку на рівні 5%.

Виняток становить прибуток від операцій з токенами-активами, які засвідчують права на товари, до прибутку від операцій з якими застосовується ставка податку інша, ніж до прибутку від операцій з віртуальними активами.

Прибуток (доходи) фізичних осіб від операцій з віртуальними активами оподатковується за ставкою 5%.

Як відомо, в Раді вже зареєстрований законопроект, яким пропонується легалізувати криптовалюту в Україні. Він передбачатиме оподаткування оготівковування і купівлі товарів та послуг за допомогою криптовалюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: