"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Санкції США проти Росії можуть нашкодити ринкам, що розвиваються — Bloomberg

Вівторок, 11 вересня 2018, 16:51
 

Якщо санкції США перетворять Росію з "гавані" в аутсайдера, ринкам, що розвиваються, може загрожувати новий сплеск турбулентності, очікують інвестори та аналітики.

Про це пише Bloomberg.

Російські чиновники на форумі в Москві відзначали сильні показники бюджету, а глава центробанку Ельвіра Набіулліна виступила в Міжнародному валютному фонді у Вашингтоні з доповіддю про успішний досвід регулятора щодо подолання минулих криз.

Тим часом державні облігації і рубль пробили мінімуми більш ніж двох років.

Реклама:

Інвесторів лякало те, що відбувається в Сенаті США, де законодавці дискутували про нові санкції проти Росії.

Одну із запропонованих до розгляду ініціатив називають "пекельним законопроектом", почасти через те, що вона передбачає заборону на покупку нового державного боргу.

"З огляду на близьку до кризи ситуацію на ринках, що розвиваються, введення санкцій проти єдиного ринку, де ще донедавна інвестори могли знайти притулок, викличе ризик великої ланцюгової реакції", - говорить Еліна Рибакова, науковий співробітник дослідницького центру Bruegel в Брюсселі.

Заборона американським інвесторам купувати нові російські облігації не зробить істотного впливу на здатність РФ фінансувати свої потреби, оскільки бюджет виконується з профіцитом, а у центробанку достатньо коштів для того, щоб при необхідності надати підтримку.

Але Рибакову та інших турбує, як може вплинути втрата Росією захисного статусу на довіру до ринків, що розвиваються, яка і так була підірвана.

"Ситуація не дуже приємна для портфельних менеджерів, тому що бігти особливо нікуди, коли у тебе мандат на ринки, що розвиваються", - сказав економіст ФГ "БКС" Володимир Тіхоміров.

Поки неясно, чи буде прийнятий міжпартійний законопроект, що забороняє американцям покупку нового російського держборгу.

Однак з наближенням проміжних виборів в США загроза посилення санкцій за передбачуване втручання РФ у електоральний процес посилилася, і це змусило інвесторів переглянути одну з їх улюблених позицій "вище за ринок" в локальних валютах.

За перші два місяці цього року локальні облігації РФ забезпечили інвесторам другий за величиною прибуток на ринках, що розвиваються.

Після квітневого раунду санкцій вони принесли збиток на рівні 22 відсотків, що стало найслабшим результатом після Аргентини, Туреччини та ПАР.

Прибутковість 10-річних облігацій федеральної позики зросла на половину процентного пункту минулого тижня, або найбільш різко з часу падіння цін на нафту в 2016 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: