Путін визнав недійсними українські ліцензії на надра в анексованому Криму

Неділя, 5 серпня 2018, 11:17

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, яким запроваджується новий порядок реєстрації ліцензій на користування надрами в окупованому Криму.

Документ опубліковано 3 серпня на офіційному порталі правової інформації, пише "Крим. Реалії".

Відповідно до закону, право користування ділянками надр, які розташовані у Чорному та Азовському морях, буде надаватися за рішенням
уряду Росії, прийнятому за результатами аукціону на право користування ділянками надр.

Закон передбачає, що з 1 жовтня 2015 року ліцензії на надра Чорного і Азовського морів, видані державними та іншими офіційними органами України до анексії Криму, визнаються недійсними.

Реклама:

У грудні 2017 року російський уряд схвалив законопроект про проведення аукціонів по ділянках надр у Криму.

10 квітня Держдума РФ ухвалила у першому читанні урядовий законопроект на користування надрами в окупованому Криму.

Читайте також: "Шість тонн доказів проти Росії: що передала Україна до Міжнародного суду ООН"

У 2016 році Україна ініціювала спір з РФ про порушення Конвенції ООН з морського права: Київ готовий довести в арбітражі, що Росія порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до Криму морських зонах, в т.ч. права на природні ресурси континентального шельфу.

У лютому 2018 року Україна подала до Міжнародного трибуналу ООН з морського права меморандум про порушення Росією Конвенції ООН з морського права.

Як заявляла заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, щорічно Україна втрачає близько 2 мільярдів кубів недобутого на шельфі газу. Крім того держава зазнає збитків в результаті втрати свердловин, з яких планувалося почати видобуток газу і від інших проектів на шельфі.

"Росія позбавила нас можливості користуватися нашими природними ресурсами і фактично вкрала наше майно", - заявила Зеркаль та зазначила, що Україна залишила за собою право підрахунку нанесеного Росією збитку в результаті окупації Криму.

Після відкриття Росією "керченського мосту" з Росії до анексованого Криму у Мінінфраструктури оцінили збитки України від його будівництва у 500 мільйонів гривень на рік.

Відповідно до доповіді старшого наукового співробітника Eurasia Center Atlantic Council Андерса Аслунда, яку було оприлюднено у червні 2018 року, через окупацію Криму Росією та війну на Донбасі Україна втратила 98,4 мільярди доларів.

"Україна втратила 1,4 млн гектарів землі, які оцінюють в більш, ніж 1,8 млрд доларів. Крім цього, українські банки втратили активи, які залишилися в банківських відділеннях, - від 1,7 млрд до 1,9 млрд доларів. Також Росія конфіскувала "Крименерго", як наслідок - Україна втратила ще 1 млрд доларів", - йдеться у звіті.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: