"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія тестує нову технологію для блокування Telegram - ЗМІ

П'ятниця, 31 серпня 2018, 11:15
 

Росія тестує нову технологію, яка може дозволити ефективно блокувати Telegram та інші ресурси, які потрапили під заборону, після того як попередні спроби закрити доступ до месенджера Павла Дурова провалилися.

Про це свідчить документ, копія якого є у Reuters.

"Міжвідомча комісія, до складу якої увійшли представники ФСБ, Роскомнадзора, Міністерства цифрового розвитку, зв'язку і масових комунікацій, з 6 серпня проводить лабораторні випробування російських систем аналізу та фільтрації трафіку на мережі Ростелекома в місті Реутов", - йдеться в протоколі засідання комісії.

Згідно з протоколом засідання, в ході випробувань Роскомнадзор і ФСБ планували перевірити роботу систем фільтрації трафіку від ряду російських компаній.

Реклама:

Співвласник НТЦ Протей Антон Пінчук, який виробляє системи фільтрації трафіку, підтвердив факт випробувань, але сказав, що його компанія відмовилася від участі.

"Завдання було поставлене масштабне, а терміни для підготовки зовсім невеликі. В рамках випробувань на мережі Ростелекома від DPI хотіли розпізнавання і можливості блокування практично всіх відомих мережевих протоколів на каналі більш ніж в 1 Тбіт/с", - повідомив він.

За його словами, якихось конкретних комерційних пропозицій від Роскомнадзора щодо кращої за підсумками тестування DPI не озвучувалось, але "ідея відомства полягає в тому, щоб знайти ефективне рішення для аналізу, фільтрації і блокування, яким можна було б оснастити мережі операторів по всій країні ".

Ростелеком від коментарів відмовився.

Нагадаємо, Роскомнадзор почав обмежувати доступ до Telegram на території Росії з 16 квітня. Приводом до блокування стала відмова месенджера надати Федеральній службі безпеки (ФСБ) ключі шифрування листування користувачів.

Відповідне рішення про заборону роботи месенджера в Росії прийняв 13 квітня Таганський суд Москви.

Пізніше російський інтернет-омбудсмен Дмитро Марінічев заявив, що "боротьба з Telegram триватиме вічно", оскільки месенджер заблокувати за допомогою блокування IP-адрес неможливо. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: