Дотація для мільярдера: компанія Косюка отримала ще 190 мільйонів з бюджету

Середа, 22 серпня 2018, 09:00
 

ТОВ "Вінницька птахофабрика", яка входить до структури холдингу "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка, 15 серпня отримала 187 мільйонів гривень бюджетних дотацій.

Відповідна інформація напередодні була опублікована на веб-порталі використання публічних коштів Є-data.

Кошти надані на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів. Загалом на відповідну програму в бюджеті 2018 року передбачено 2,3 млрд гривень.

 
портал Є-дата 
 
портал Є-дата 

Окрім "Вінницької птахофабрики", ще 22 млн грн отримало підприємство "Аграрна компанія 2004", яка належить народному депутату Сергію Лабазюку (депутатська група "Воля народу").

Реклама:

У 2018 році ще одне підприємство Косюка"Зернопродукт МХП" так само отримало дотацію з бюджету, на утримання корів молочного напряму. Сума дотації становила 5 млн гривень.

Нагадаємо, у 2017 році підприємства холдингу МХП отримали рекордну суму дотацій1,4 млрд гривень, або приблизно 35% від загальної суми державної підтримки аграрної галузі. Другим найбільшим отримувачем дотацій став "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка— 517 млн гривень.

Після скандалу з отриманням значної суми державних коштів агрохолдингами у 2018 році уряд вирішив змінити систему дотацій на програму підтримки тваринництва. В програму, зокрема, було додано нові форми державної підтримки, в тому числі і "часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів".

Чистий прибуток агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" 2017 року зріс в 3,3 рази порівняно з 2016 роком — до 230 мільйонів доларів.

В березні 2018 року Рада директорів агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" схвалила виплату проміжних дивідендів акціонерам у розмірі 0,7492 долара за акцію, що еквівалентно приблизно 80 млн доларів.

Як відомо,Косюк через компанію WTI Trading Limited володіє 66% акцій МХП.За підсумками 2017 року журнал "Фокус" оцінив статки бізнесмена у 900 млн доларів — шосте місце в рейтингу найбагатших українців.

Читайте також про складну ситуацію з наповненням бюджету в статті "Дефолт на порозі? Що показав аналіз виконання держбюджету", а також "Бідні агрохолдинги. Куди зникають мільярди державної підтримки для аграріїв".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: