Українці рятують польські компанії від дефіциту робочої сили

Вівторок, 21 серпня 2018, 17:05

Майже половина польських компаній стикається з проблемами в пошуку нових співробітників, що спонукає багатьох з них скорочувати нові інвестиції.

Про це свідчить останній звіт Work Service, найбільшого агентства зайнятості Польщі, передає Reuters.

"Вже понад рік майже кожна друга компанія у Польщі заявляє про проблеми із залученням нових співробітників", - йдеться в заяві.

Підкреслюється, що два роки тому 35% опитаних компаній зіткнулися з дефіцитом робочої сили.

Реклама:

"Довгострокові наслідки цього явища дуже тривожні, враховуючи, що попереду на нас чекають величезні демографічні проблеми", - цитується в заяві виконавчий директор служби Мацей Вітицький.

Рівень безробіття в Польщі, яка є одним з найбільш швидко старіючих суспільств у Європейському Союзі, впав до 5,9 відсотка в червні і був найнижчим з жовтня 1990 року.

Падіння безробіття і підвищення заробітної плати у швидко зростаючій економіці було відзначено Центральним банком як ризик.

"Ми маємо справу з ситуацією, в якій економіка має досить хороші темпи і поглинає занятість, як губка", - сказав член Ради з монетарної політики Єжи Кропивницький.

"Ця ситуація дещо полегшується припливом робітників з України та Білорусі, але, як бачимо, тиск попиту на ринку праці є значним", - сказав Кропивницький.

Звіт про роботу служби показав, що нестача робочої сили спонукала 16,4 відсотка компаній скоротити нові інвестиції, що на 3,6 процентних пунктів вище, ніж рік тому.

Інвестиції в Польщі знизилися протягом минулого року, частково через зниження припливу допомоги Європейського Союзу, і оживилися у другому кварталі, але аналітики кажуть, що приватні інвестиції залишаються слабкими.

На сьогодні у Польщі працює близько мільйона українців. За даними Work Service, більшість українців Польщі готова переїхати до Німеччини, якщо та відкриє ринок праці.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!