"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Донбасенерго" планує відмовитися від споживання антрациту

Понеділок, 20 серпня 2018, 13:07

Компанія "Донбасенерго" планує перевести Слов'янську ТЕС зі споживання антрациту на газове вугілля.

Про це в інтерв'ю ЕП розповів бізнесмен і депутат Верховної Ради від БПП Максим Єфімов, який напередодні підтвердив купівлю "Донбасенерго".

"Слов'янська ТЕС має один блок на 800 мегават, через що фінансова стійкість "Донбасенерго" знаходиться в ризиковій зоні. Програма розвитку передбачає переведення цього блоку зі споживання антрациту на газове вугілля. При цьому ми говоримо про будівництво другого блоку №6 потужністю 800 мегават", - сказав депутат.

За його словами, в блок №6 інвестиції складуть близько 1 тисячі доларів на мегават установленої потужності.

Реклама:

"Також проектні інститути ведуть розрахунки щодо перепрофілювання та капітального ремонту блоку №7", - додав Єфімов. За словами нардепа, цим проектом фахівці займаються вже чотири роки.

"Зараз готується документація для оголошення тендера на будівництво блоку №6, в якому, за нашими прогнозами, будуть брати участь мінімум чотири учасники. У тому числі - одна з найбільших китайських компаній з виробництва генераторів, турбін і котлів. При цьому ми хочемо максимально використовувати українську локалізацію", - заявив Єфімов.

"Українські турбіни, швидше за все, будуть "Турбоатома". З ним вже підписані контракти. Генератори, швидше за все, будуть харківського "Електроважмашу". Китайськими будуть котли з газоочищення, одні з найсучасніших в світі. Звичайно, будуть залучені українські будівельні компанії. Почати плануємо в кінці 2019 року - на початку 2020 року, закінчити - в 2024 році", - підсумував він.

ПАТ "Донбасенерго" — один з найбільших виробників електроенергії в Україні. Має у своєму складі дві теплові електростанції — Старобешівську ТЕС, що розташована на окупованій території країни, та Слов'янську ТЕС. Сумарна потужність сягає 2 880 МВт.

До складу також входять компанії "Донбасенергоспецремонт", "Донбасенергоналадка", "Теплоелектропроект", "Енерготорг" та інші.

У березні 2017 року "Донбасенерго" заявило про втрату контролю над Старобешівською ТЕС та частиною структурних одиниць, розташованих на тимчасово неконтрольованій території.

Слов'янська ТЕС — (до 1993 року — Слов'янська ГРЕС) розташована на півночі Донецької області в місті Миколаївка на правому березі річки Сіверський Донець. Проектна потужність 2100 МВт, фактична - 880 МВт.

Запущена в 1954 році. Будівництво тривало в дві черги.Перша черга будівництва ГРЕС почалася ще в 1951 році. У 1954 році була введена в дію перша турбіна Слов'янської ГРЕС потужністю 100 МВт. Друга черга будівництва почалася в 1964 році. У 1967 був запущений перший енергоблок — №6. У 1971 році запущений другий енергоблок — №7.

Читайте також повну версію інтерв'юНовий власник "Донбасенерго" Максим Єфімов: Мені не сильно хочеться спілкуватися з НАБУ

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!