"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк витратив на "порятунок" гривні 200 мільйонів доларів

П'ятниця, 17 серпня 2018, 16:38
 

Національний банк продав за останній тиждень 215 мільйонів доларів в ході валютних інтервенцій.

Про це йдеться в коментарі Національного банку.

"НБУ зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, які посилилися на поточному тижні в зв'язку з подальшим перевищенням попиту на валюту над її пропозицією", - вказує регулятор.

У Нацбанку відзначають, що пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійний комплекс, АПК) залишається на досить високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні.

Реклама:

У той же час спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку через сезонні, ситуативні і психологічні фактори.

"Так, позначається сезонне збільшення попиту з боку імпортерів енергоресурсів, які потребують валюту для розрахунків за газ і за нафтопродукти (для раннього початку збору врожаю) і з боку імпортерів товарів і послуг споживчого напряму (електроніка, продукти харчування, туризм), що є наслідком зростання доходів населення", - пояснили в НБУ.

Крім того, під впливом негативних очікувань вже традиційно напередодні осені зменшується пропозиція валюти з боку населення на готівковому ринку, що позначається на спрямованості операцій банків на міжбанківському валютному ринку.

"Національний банк продовжує уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку і готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції в разі необхідності, щоб не допускати різких "стрибків" курсу", - заявляють в НБУ.

"Разом з тим зазначаємо, що при режимі гнучкого курсоутворення Нацбанк згладжує тільки ті значні коливання курсу, які відбуваються внаслідок ситуативних чинників. Якщо фактори, які склалися в економіці, зумовлюють тиск на послаблення або посилення курсу, то курс повинен рухатися в потрібному напрямку, і Національний банк цьому руху не протидіє", - сказано в коментарі Нацбанку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!