Росія більше не визнаватиме українські ліцензії на надра Криму

Вівторок, 14 серпня 2018, 13:35
 

У Росії почав діяти закон, який визнає недійсними українські ліцензії на користування надрами Чорного і Азовського морів у анексованому Кримського півострову.

Про це повідомляє "Крим Реалії".

Цей закон, підписаний президентом Росії Володимиром Путіним, нібито анульовує ліцензії, видані до анексії Автономної Республіки.

Право на користування окупаційна влада буде надавати рішенням уряду Росії, ухваленому за результатами аукціону.

Реклама:

Російський уряд буде оголошувати аукціони по кожній ділянці надр на шельфі Азовського і Чорного морів, встановлювати порядок та умови їх проведення, склад та порядок роботи аукціонних комісій.

У російському законі прописано, що українські ліцензії анулюються з 1 жовтня 2015 року.

Уряд РФ схвалив законопроект у грудні 2017 року, 10 квітня 2018 – його ухвалила Держдума в першому читанні.

3 серпня 2018 року Путін підписав це закон.

Читайте також: "Шість тонн доказів проти Росії: що передала Україна до Міжнародного суду ООН"

У 2016 році Україна ініціювала спір з РФ про порушення Конвенції ООН з морського права: Київ готовий довести в арбітражі, що Росія порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до Криму морських зонах, в т.ч. права на природні ресурси континентального шельфу.

У лютому 2018 року Україна подала до Міжнародного трибуналу ООН з морського права меморандум про порушення Росією Конвенції ООН з морського права.

Як заявляла заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, щорічно Україна втрачає близько 2 мільярдів кубів недобутого на шельфі газу. Крім того держава зазнає збитків в результаті втрати свердловин, з яких планувалося почати видобуток газу і від інших проектів на шельфі.

"Росія позбавила нас можливості користуватися нашими природними ресурсами і фактично вкрала наше майно", - заявила Зеркаль та зазначила, що Україна залишила за собою право підрахунку нанесеного Росією збитку в результаті окупації Криму.

Після відкриття Росією "керченського мосту" з Росії до анексованого Криму у Мінінфраструктури оцінили збитки України від його будівництва у 500 мільйонів гривень на рік.

Відповідно до доповіді старшого наукового співробітника Eurasia Center Atlantic Council Андерса Аслунда, яку було оприлюднено у червні 2018 року, через окупацію Криму Росією та війну на Донбасі Україна втратила 98,4 мільярди доларів.

"Україна втратила 1,4 млн гектарів землі, які оцінюють в більш, ніж 1,8 млрд доларів. Крім цього, українські банки втратили активи, які залишилися в банківських відділеннях, - від 1,7 млрд до 1,9 млрд доларів. Також Росія конфіскувала "Крименерго", як наслідок - Україна втратила ще 1 млрд доларів", - йдеться у звіті.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: