Рада прописала регламент ліквідації Фонду гарантування

Понеділок, 9 липня 2018, 16:55

Прийнятий Верховною Радою 5 липня закон про особливості корпоративного управління в держбанках, серед іншого, визначає, що буде відбуватися з активами ФГВФО в разі його ліквідації.

Про це повідомляє FinClub.

Зараз в ст. 3 закону "Про систему гарантування вкладів фізосіб" говориться, що реорганізація і ліквідація Фонду гарантування вкладів фізосіб здійснюється на підставі окремого закону.

Тепер в цю статтю додана фраза, яка визначає, що буде з активами ліквідованого Фонду.

Реклама:

"У разі реорганізації або ліквідації Фонду активи Фонду передаються однією або кільком неприбутковим організаціям, до повноважень яких належить гарантування вкладів фізосіб, або перераховуються до доходів бюджету в разі його припинення як юридичної особи", - йдеться в новій версії закону.

У пояснювальних матеріалах до законопроекту чи не пояснюється, для чого прописується регламент ліквідації Фонду.

ФГВФО повинен виплатити Мінфіну і НБУ до 2032 року по боргах і відсоткам із них 157 млрд гривень: 72,9 млрд гривень по тілу боргу (в тому числі 70 млрд гривень Мінфіну) і 85 млрд гривень відсотків.

"Ми знаходимося зараз у великих боргах, які були спровоковані кризою 2014-2015 років. Уже виплатили вкладникам 89 млрд гривень, і зрозуміло, що на той момент на рахунках фонду не було таких грошей, тому були змушені запозичувати, причому під ринкову ставку - 12% річних. Тому сума відсотків перевищує сам кредит", - говорила раніше заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: