"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Облгази перевірять на предмет зловживань при установці лічильників газу

П'ятниця, 6 липня 2018, 15:05

Антимонопольний комітет перевірить, чи не зловживають облгази вимогою встановлення лічильників природного газу з дистанційним передаванням даних.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Малий і середній бізнес, а також бюджетні установи повинні встановити нові лічильники обліку природного газу, які дозволять вести автоматичний облік споживання газу. Така вимога передбачена в Кодексі газорозподільних систем.

Автоматизований облік потрібен для впровадження добового балансування газу і подальшої лібералізації ринку природного газу в Україні.

Реклама:

Однак комітет отримав безліч скарг від підприємців на дії облгазів при установці нових лічильників. Також підприємці скаржаться на дорожнечу нових лічильників.

У зв'язку з чим, АМКУ почав дослідження на ринку розподілу природного газу.

Територіальним відділенням комітету доручено перевірити, чи вимагають облгази купувати нові лічильники у конкретного постачальника і/або виробника з чітко визначеними технічними параметрами.

Також, необхідно перевірити, чи не нав'язують облгази певне коло підрядників по установці лічильників.

Крім цього, необхідно провести моніторинг цін на лічильники і послуги з їх встановлення (монтаж засобів дистанційної передачі даних, налаштування каналів зв'язку і передачі даних і перевірка достовірності переданих даних).

Якщо будуть виявлені порушення законодавства про конкуренцію, комітет пообіцяв вжити заходів.

Нагадаємо, з 1 серпня 2018 року в Україні має запрацювати добове балансування природного газу. Оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" з осені 2017 року тестував спеціальну платформу для щоденного обміну інформацією про продаж, покупку і споживання природного газу.

Однак з квітня 2018 року робота над платформою припинена і "Укртрансгаз" просить відкласти введення добового балансування в Україні.

Через зрив термінів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, планує провести позапланову перевірку "Укртрансгазу" - відповідну пропозицію регулятор розгляне 10 липня.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: