Розкрадання в АМПУ: суд визнав недійсним договір на 700 мільйонів

Понеділок, 23 липня 2018, 18:40

18 липня Господарський суд Києва визнав недійсним договір на проведення днопоглиблювальних робіт у портах вартістю 712 млн гривень, укладений між "Адміністрація морських портів України" та ТОВ "Техморгідрострой Миколаїв".

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"Таким чином суд задовольнив у повному обсязі позов, із яким НАБУ звернулося у березні 2017 року задля запобігання розтраті бюджетних коштів та захисту державних інтересів", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, в результаті визнання договору недійсним вдалося запобігти перерахуванню на користь "Техморгідрострой Миколаїв" близько 395 млн гривень та завдання "АМПУ" збитків на суму близько 146 млн гривень.

Реклама:

"В ході часткового виконання вказаного договору виконавцем завищено вартість послуг та завдано збитків на суму 118 млн гривень", - повідомляє прес-служба.

"Підставою позову НАБУ стали матеріали, отримані детективами під час розслідування у кримінальному провадженні за ознаками заволодіння у 2015–2016 роках коштами АМПУ під час держзакупівель, укладення та виконання договорів з "Техморгідрострой Миколаїв" про надання послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, в 2015-2016 роках ДП "АМПУ" проведено дві процедури закупівлі днопоглиблювальних послуг у формі конкурсних торгів.

Проте, зазначають у НАБУ, переможця торгів при проведенні обох торгів було обрано з порушеннями Закону "Про державні закупівлі" та Закону "Про захист економічної конкуренції".

Всупереч рекомендаціям державних аудиторів, наданих до моменту укладення другого договору, службові особи "АМПУ" підписали договір про закупівлю робіт та послуг із переможцем торгів — ТОВ "Техморгідрострой Миколаїв".

Як зазначається, внаслідок таких дій державі завдано збитків в особливо великих розмірах, а саме — на суму понад 247 млн гривень.

Нагадаємо, 19-20 квітня підозрюваним у заволодінні понад 247 млн гривень ДП "Адміністрація морських портів України" відкрито матеріали слідства для ознайомленням перед скеруванням обвинувального акту до суду.

Досудове розслідування цих фактів детективи НАБУ розпочали у грудні 2015 року.

У січні цього року Національне антикорупційне бюро під час обшуків в Одесі затримало колишнього директора Адміністрації морських портів України Андрія Амеліна.

В липні 2016 році Андрію Амеліну повідомили про підозру у привласненні 3,5 млн гривень державних коштів.

В серпні 2016 Шевченківський районний суд Києва не заарештував підозрюваного і відпустив його під заставу в розмірі 1,4 млн грн.

Усього у справі затримано 7 підозрюваних у заволодінні 247 млн гривень, серед яких колишні та чинні посадовці Адміністрації морських портів.

29 січня НАБУ проводило обшуки на території Одеської, Миколаївської областей та міста Києва.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: