Борги американських компаній досягли рекордних значень — S&P

Понеділок, 2 липня 2018, 13:05
 

Американські компанії збільшили заборгованість до рекордних 6,3 трильйона доларів після десятиліття вкрай низьких процентних ставок.

Про це свідчать дані рейтингового агентства S&P Global Ratings, передає "Інтерфакс-Україна".

У цю суму не входять боргові зобов'язання банків.

Корпорації США використовували залучені боргові кошти для масштабних угод M&A і викупу власних акцій.

Реклама:

Однак тепер, коли Федеральна резервна система нарощує вартість кредитування в США, ці компанії можуть зіткнутися з проблемою, оскільки рефінансувати заборгованість доведеться під більш високі процентні ставки.

У разі різкого посилення інфляції Федрезерв прискорить підвищення ставок, і боргове навантаження корпоративного сектора буде збільшуватися ще швидше.

Як відзначає аналітик S&P Ендрю Чан, величезний обсяг боргу американських корпорацій "повинен турбувати інвесторів, оскільки ми близькі до пізніх стадій кредитного циклу в умовах зростаючих процентних ставок".

Значні резерви грошової ліквідності американських компаній, здавалося б, повинні пом'якшити наслідки підвищення процентних ставок.

Так, на кінець 2017 року 1,9 тис американських компаній, що мають рейтинги S&P Global (без урахування банків), мали грошові кошти на суму 2,1 трлн доларів, що на 9% більше рівня на кінець 2016 року. Однак, як з'ясувало S&P, 1% найбільших і найбагатших компаній контролюють більше половини цього обсягу.

При цьому більше третини суми (800 млрд доларів) припадає на сім компаній: Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco, Oracle, AT&T і Amgen.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: