Єврокомісія підтримала позицію України щодо транзитного контракту

Вівторок, 17 липня 2018, 16:10

Новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України після 2019 року повинен відповідати європейському праву.

Про це на прес-конференції у вівторок заявив віце-президент Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович, передає "Інтерфакс-Україна".

"Майбутній контракт повинен повністю відповідати європейському праву і іншим угодам про транзит. Це піде на користь прозорості... Це те, що, я думаю, необхідно обговорювати на експертному рівні", - сказав він.

За словами Шефчовича, він запропонує Україні та Росії провести експертні зустрічі після літніх канікул.

Реклама:

"Багато питань, які треба вирішити на технічному і на політичному рівні. Україні ніколи не було легко вести переговори з Росією... Є багато недовіри і скарг, тому важливо говорити з обома сторонами і допомогти обом сторонам говорити один з одним", - додав міністр економіки і енергетики Німеччини Петер Альтмайер.

"Це була перша зустріч і перші переговори. За його словами, європейські лідери стежать за ходом переговорів", - зазначив він.

"У нас спільні інтереси. Росіяни хочуть продавати свій газ в Європі, Україна хоче отримувати мита за транзит... Це займе деякий час, але ми повинні використовувати можливості. Ми вважаємо, що в цьому році є хороші можливості домогтися прогресу по суті", - сказав міністр.

Раніше в "Нафтогазі" заявили, що готові до тристоронніх переговорів з РФ за участю ЄС за умови, що транзит газу по території України після 2019 року буде забезпечений за європейськими правилами.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова зберегти транзит газу через Україну і  продовжити транзитний контракт у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольмському арбітражному суді.

В свою чергу предстаник української компанії наголосив, що спори між "Газпромом" і "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражному суді вже врегульовані, але росіяни не виконують його рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!