Україна, Росія та ЄС розроблять графік переговорів щодо газу

Вівторок, 17 липня 2018, 15:38

Україна, Росія і ЄС домовилися розробити графік подальших зустрічей у рамках переговорів про транзит російського газу територією України.

Про це повідомив журналістам міністр економіки і енергетики ФРН Петер Альтмайер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні був важливий момент, представники ЄС, України та Росії за участю Німеччини обговорили майбутнє газового транзиту територією України", - сказав він.

"Інтенсивно і активно говорили про те, щоб знайти рішення в загальних інтересах", - додав міністр.

Реклама:

"Не думаю, що газовий транзит через Україну знаходиться під загрозою, цього не було і в минулому. Переговори щодо газу в Берліні покликані позначити позиції сторін, йшлося про те, як продовжувати переговори в довірчому ключі, в цьому питанні ми просунулися вперед", - зазначив Альтмайер.

У свою чергу віце-президент Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович заявив, що запропонує РФ і України провести зустрічі високопоставлених експертів з енергетики після літніх канікул і вирішити, як бути далі.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак сказав журналістам: "Ми обговорили питання щодо транзиту газу, починаючи з 2020 року, щодо обсягів поставок газу, які буде споживати Європа в принципі. Ми обмінялися думками (щодо обсягів споживання - Ред.), домовилися, що ці питання додатково будуть обговорюватися експертами", - сказав російський міністр.

За даними агентства "Інтерфакс", в ході цих консультацій питання закупівель Україною російського газу не обговорювалося.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова зберегти транзит газу через Україну і  продовжити транзитний контракт у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольмському арбітражному суді.

В свою чергу в "Нафтогазі" заявили, що спори між "Газпромом" і "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражному суді вже врегульовані, але росіяни не виконують його рішення.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!