Аргентина домовилася з МВФ про кредит на 50 мільярдів доларів

П'ятниця, 22 червня 2018, 12:05
 

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду схвалила відкриття Аргентині кредитної лінії на 50 мільярдів доларів з метою стабілізації курсу песо і підтримки реформ.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як йдеться в прес-релізі МВФ, кредит за програмою "стенд-бай" надається терміном на три роки.

Кошти, що виділяються Аргентині за домовленістю з фондом, еквівалентні 35,379 млрд спеціальних прав запозичення або 1110% її квоти в МВФ.

Реклама:

Рішення виконавчої ради дозволяє владі Аргентини негайно отримати доступ до першого траншу в сумі 15 млрд доларів. Половина цієї суми (7,5 млрд доларів) буде спрямована на підтримку бюджету.

Решта 35 млрд доларів можуть бути використані протягом терміну дії програми в разі необхідності.

 

Раніше директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявляла, що МВФ підтримує завдання уряду Аргентини по балансуванню державних фінансів з метою досягнення первинного профіциту бюджету до 2020 року і поступового скорочення рівня державного боргу.

Згідно з програмою, інфляція в країні повинна бути знижена з нинішніх 28% до 15% уже в цьому році, в 2019 році - до 17%, в 2020 році - до 13%.

Президент Маурісіо Макрі 8 травня оголосив про намір Аргентини укласти угоду з МВФ на тлі різкого зниження курсу песо, яке поставило під сумнів можливості країни обслуговувати зовнішній борг.

ЦБ тоді був змушений за тиждень підняти ключову ставку з 27,25% до 40%.

Новий уряд Аргентини успадкував від попереднього кабінету високий дефіцит бюджету і великий держборг.

Протягом останніх 14 років Аргентина постійно перебувала в стані дефолту за тими чи іншим борговими зобов'язаннями.

Їй двічі була потрібна реструктуризація боргу - в 2005 році при президенті Несторі Кіршнері і в 2010 році, коли країну очолила його дружина Крістіна Фернандес де Кіршнер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: