"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Apple оштрафували через відмову ремонтувати iPhone безкоштовно

Вівторок, 19 червня 2018, 10:43

Федеральний суд Австралії оштрафував Apple на 6,8 млн доларів за відмову безкоштовно ремонтувати завислі після оновлення прошивки iPhone і iPad, які обслуговували сторонні компанії.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Australian Financial Review.

Йдеться про так звану "помилку 53" Apple, яка почала з'являтися у ряду користувачів на смартфонах і планшетах компанії після оновлення iOS до 9-ї версії в 2016 році.

У разі ремонту екрану або кнопки Touch ID в компанії, яка не має сертифікації Apple, перевірка безпеки блокувала пристрій.

Реклама:

Apple пояснювала необхідність такої функції захистом датчика відбитку пальців iPhone від несанкціонованого доступу.

Пізніше вона випустила оновлення ПЗ, щоб відновити доступ до заблокованих пристроїв, проте користувачі скаржилися, що кнопка Touch ID не функціонує, а їх дані були загублені. При цьому в Австралії компанія заявила цілій низці споживачів, що у них немає права на безкоштовний ремонт пристрою.

Австралійській комісії із захисту споживачів і конкуренції (ACCC) було потрібно більше року (з квітня 2017 року), щоб переконати суд в тому, що в такому випадку за ремонт повинен платити виробник пристрою.

У червні минулого року ACCC провела спецоперацію, в рамках якої співробітники і експерти обдзвонювали магазини Apple в країні, щоб з'ясувати позицію компанії на практиці.

"Якщо люди купують iPhone або iPad в Apple і пристрій постраждає від серйозного збою, покупці мають право на повернення оплати. Якщо клієнти віддадуть перевагу заміні, вони мають право на новий, а не відремонтований пристрій", - йдеться в рішенні суду.

Крім виплати штрафу, Apple пообіцяла вдосконалити навчання співробітників і систему забезпечення відповідності австралійським законам про захист прав споживачів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!