Порошенко анонсував створення групи протидії "Північному потоку — 2"

Понеділок, 18 червня 2018, 10:55
 

Україна хоче створити в Євросоюзі групу, яка зупинить будівництво газопроводу "Північний потік—2".

Про це повідомив президент Петро Порошенко у своїй замітці для онлайн-платформи Medium, йдеться на офіційній сторінці президента в Facebook.

"Північний потік-2 - це абсолютно політиканський проект, який спрямований проти України і не має жодної економічної складової. Збиток від нього для українського бюджету оцінюється в близько 3 млрд доларів. Саме тому ми зараз створюємо групу в Євросоюзі, яка повинна зупинити Північний потік-2", - написав він.

За словами президента, на даному етапі Україна активно веде переговори з Німеччиною щодо створення міжнародного консорціуму з управління державною газотранспортною системою України.

Реклама:

Порошенко підкреслив, що умовою участі ФРН в міжнародному консорціумі з управління українською ГТС є зупинка Північного потоку-2.

"Давайте говорити про те, що наші партнери з США також рішуче налаштовані. І ніхто проти санкцій США також не піде", - додав він.

"Другий фактор, який ми безумовно повинні брати до уваги, це фактор безпеки. Чому Путін вагається перед тим, як атакувати нашу державу? Коли у нас в 2014 році майже не було армії, чому він не пішов далі? Тому що, якщо в результаті агресії буде зупинена газотранспортна мережа, то Путін перестане отримувати від Європи оплату за газ, який транзитом перекачується через територію України, а ця сума лише в минулому році дорівнювала 30 млрд доларів. І Росія без цих 30 млрд доларів не проживе. а коли вони переключаться в обхід, цей фактор безпеки перестане працювати", - зазначив Порошенко.

"Північний потік" - це магістральний газопровід, який проходить по дну Балтійського моря між Росією і Німеччиною, через нього газ поставляють до Європи.

"Північний потік" почали експлуатувати в 2011 році, "Північний потік - 2" повинні почати використовувати до 2019 року.

Як повідомлялось, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Детальніше читайте: Танці навколо труби: Все, що треба знати про "Північний потік-2" і ризики для України

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!