ДФС скасувала British American Tobacco штраф майже на 200 мільйонів

П'ятниця, 15 червня 2018, 12:58
 

Державна фіскальна служба скасувала штраф на суму майже 200 мільйонів гривень міжнародній тютюновій компанії British American Tobacco.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Раду бізнес-омбудсмена.

Згідно з повідомленням, 5 січня 2018 року в Раду бізнес-омбудсмена звернулася British American Tobacco, яку ДФС звинуватила в заниженні податкових зобов'язань на суму понад 180 млн гривень.

"В кінці 2016- го та 2017 років Верховна Рада підвищила акциз на тютюнові вироби на 40% і майже 30% відповідно. Як правило, для кінцевих покупців це означає пропорційне зростання вартості продукції. Однак, за словами скаржника, щоб різко не підвищувати ціни, він запланував поступове збільшення вартості готової продукції", - пояснили в раді.

Реклама:

"При цьому витрати на оплату акцизу на цей перехідний період на початку року він брав на себе. Таким чином, на початку 2017-го і 2018 рр. виробник реалізував сигарети за ціною нижче собівартості", - додали там.

ДФС визнала ці дії неправомірними, оскільки дані операції, на думку відомства, не належали до звичайної господарської діяльності, а були спрямовані на заниження власних податкових зобов'язань. Відповідно, на всю партію реалізованих сигарет податкова донарахувала ПДВ і штраф - на загальну суму майже 200 млн гривень.

Як наголошується в повідомленні, інспектор Ради бізнес-омбудсмена звернув увагу ДФС на те, що законодавство дозволяє здійснювати збиткові господарські операції, якщо вони мають належну ділову мету.

"У цьому випадку виробник відмовився від різкого підвищення ціни і пішов на короткочасну втрату маржі для збереження частки ринку. Надалі компанія поступово підняла ціни, що дозволило зберегти прибутковість", - відзначили в Раді.

В результаті ДФС скасувала донарахування і штраф майже в повному обсязі, справа була закрита на початку квітня.

У прес-службі British American Tobacco підтвердили факт скасування штрафу, однак відмовилися уточнити загальну суму претензій.

British American Tobacco (BAT) - велика міжнародна тютюнова компанія. В Україні їй належить ПрАТ "А/Т Тютюнова компанія" В.А.Т.-Прилуки "(Чернігівська обл.) заснована в 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики.

Експортує продукцію в Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову, Азербайджан, Сінгапур.

Раніше повідомлялося, що тютюновий гігант British American Tobacco Україна планує інвестувати 123 мільйона гривень у капітальне будівництво нових виробничих приміщень Прилуцької тютюнової фабрики.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: