На півдні України багато роутерів заразилися вірусом – кіберполіція

Середа, 13 червня 2018, 13:45
 

Значна частина домашніх і офісних роутерів, заражених вірусом "VPN Filter", розташовувалася в південних регіонах України - Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Про це повідомив начальник Причорноморського управління кіберполіції Юрій Виходець, передає "Інтерфакс-Україна".

"За тиждень до фіналу Ліги чемпіонів в Києві нам доводилося працювати по 12 годин і більше, тому що у нас була інформація про наявність великої кількості заражених ресурсів вірусом на територіях Одеської, Миколаївської та Херсонської областей", - сказав він.

За словами правоохоронця, щоб знизити збиток співробітникам управління доводилося особисто зв'язуватися з власниками заражених пристроїв і переконувати перевстановити ПО роутерів.

Реклама:

"Ми зв'язувалися з людьми, чиї пристрої були заражені. Телефонували, приїжджали, переконували перевстановити роутер, оновити прошивку. Іноді люди навіть не вірили і дзвонили в поліцію, думали, що ми шахраї", - додав Виходець.

Шкідливе ПО VPN Filter використовує відомі уразливості для зараження домашніх і офісних роутерів таких компаній як Linksys, MikroTik, NETGEAR і TP-Link.

Програма може управляти інфраструктурою роутерів і встановлювати плагіни, які дозволяють відстежувати інтернет-трафік, викрадати облікові дані користувачів, використовувати протоколи управління на промислових об'єктах.

VPN Filter поширюють в 54 країнах, особливо активно - в Україні.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: