"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Три найбільших центробанки світу вирішать долю ринків за 36 годин

Понеділок, 11 червня 2018, 15:57
Президент ЄЦБ Маріо Драгі та голова ФРС Джером Пауелл
Президент ЄЦБ Маріо Драгі та голова ФРС Джером Пауелл

Три найвпливовіших центробанки світу проведуть засідання, результати яких суттєво вплинуть на глобальні ринки.

Про це пише Bloomberg.

Між першим і третім засіданнями пройде 36 годин. ФРС, як очікується, підвищить процентні ставки, Європейський центробанк може конкретизувати план відмови від покупки облігацій, а Банк Японії - зберегти масштабну програму стимулів.

Відносна "яструбиність" голови ФРС Джерома Пауелла дає інвесторам привід купувати долар, в той час як центробанки країн, на які припадає майже половина світової економіки - і три чверті валютних резервів - розходяться в монетарній політиці.

Реклама:

Вона також загрожує посилити тиск на ринки, що розвиваються, які і без того нервують через згортання стимулів США і все частіше закликають ФРС не поспішати.

ФРС налаштована найбільш оптимістично: регулятор готується в середу підвищити ставки вдруге в 2018 році. Представники центробанку можуть навіть оновити прогнози, щоб відобразити свою схильність до чотирьох підвищень в цілому за цей рік замість трьох, як намічалося в березні.

У той же час президент ЄЦБ Маріо Драгі, нарешті, став ближчим до виходу з режиму боротьби з кризою. Його головний економіст, Петер Прат, просигналізував, що на засіданні в четвер регулятор вперше офіційно обговорить завершення програми купівлі облігацій.

Інфляція в травні набрала найшвидші темпи більш ніж за рік, і зростання економіки залишається стійким, незважаючи на зниження з зафіксованого в минулому році максимуму десятиліття.

Жорсткість поки не стоїть на порядку Банку Японії, який почав купувати активи на кілька років раніше ФРС і ЄЦБ, щоб вирішити проблему укорінених дефляційних сил в Японії.

З часу попереднього засідання регулятора в квітні дані дали зрозуміти, що Японії ще далеко до 2-процентного орієнтира по інфляції.

JPMorgan Chase і Bank of America виявилися в числі банків, які відсунули на більш пізній термін прогнози посилення з боку Банку Японії, який почне дводенне засідання в Токіо наступного четверга.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: