Microsoft розмістила підводний дата-центр біля берегів Шотландії

Понеділок, 11 червня 2018, 09:45
 

В рамках другого етапу Project Natick компанія Microsoft розмістила біля берегів Оркнейських островів, Шотландія, на глибині близько 36 метрів 12-метровий підводний дата-центр.

Про це повідомляє Популярна Механіка з посиланням на NewAtlas.

Відзначається, що це вже другий етап проекту: в ході першої фази в 2015 році компанія на 105 днів занурила в океан біля узбережжя Каліфорнії 3-метровий прототип дата-центру - таким чином була підтверджена здійсненність концепту.

Охолодження, запобігання перегрівання комп'ютерів - це серйозна проблема у випадку з великими дата-центрами. Компанії вирішують її, розміщуючи такі центри в місцях з холодним кліматом.

Реклама:

Microsoft, однак, розробляє інший підхід, в рамках якого планує занурювати дата-центри глибоко в океан, де прокачування холодних вод, як передбачається, дозволить в достатній мірі охолоджувати апаратуру.

Перша фаза Project Natick, як уже зазначалося, була пройдена - тепер, в рамках другої фази, компанія має намір подивитися, наскільки ідея практична в плані логістики, екології та економічної ефективності.

Microsoft співпрацює з французькою компанією Naval Group, яка розробила водонепроникну циліндричну оболонку і адаптувала широко використовувану систему охолодження підводного човна для роботи з дата-центром.

Дата-центр був розміщений на глибині приблизно 36 метрів, становить в довжину 12 метрів і містить 12 серверних стійок, включаючи 864 сервера. Центр, як зазначається, підключений за допомогою оптико-волоконного кабелю і отримує енергію в основному від Оркнейських островів.

В рамках даної фази фахівці з Microsoft спостерігатимуть за дата-центром протягом наступних 12 місяців, відстежуючи різні показники - зокрема, продуктивність, енергоспоживання, температуру.

Відзначається, що центр в принципі може працювати безперервно, не потребуючи додаткового обслуговування, до п'яти років.

Нагадаємо, Microsoft купила сервіс для розробників Github.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: