Людина "смотрящого" Кропачова буде контролювати збут державного вугілля — ЗМІ

П'ятниця, 1 червня 2018, 14:10
Віталій Кропачов
Віталій Кропачов

Міністерство вугільної промисловості та енергетики 30 травня зареєструвало ДП "Національна вугільна компанія", керівником якої призначили Олексія Райчева.

Відповідні дані внесені до Єдиного державного реєстру юросіб, повідомляють "Наші гроші".

Райчев до середини квітня очолював ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" (Покровськ, Донецька обл).

Райчев очолив шахту "Краснолиманська" в 2016 році. Це співпало у часі зі зміною мажоритарного власника ТОВ "Краснолиманська", яке використовує пласти однойменного державного підприємства і є основним постачальником державного "Центренерго".

Реклама:

Замість Ігоря Гуменюка та його бізнес-партнерів новим власником стало ТОВ "Укрдонінвест" Віталія Кропачова. Його бізнес-партнером на держшахті залишився Сергій Кузяра, якого раніше називали менеджером Олександр Януковича – сина екс-президента Віктора Януковича.

Пізніше шахта стала постачати вугілля для "Центренерго" по невигідній посередницькій схемі через ТОВ "Торгівельний Дім-Ресурс", підконтрольну народному депутату від БПП Сергію Трегубенку.

В 2015 році його називали "смотрящим" за вугільною галуззю від першого заступника фракції БПП Ігоря Кононенка, давнього бізнес-партнера президента Петра Порошенка.

В серпні  2016 року Трегубенка в ролі неофіційного куратора змінив Віталій Кропачов.

В 2017 році Кабінет міністрів прийняв рішення створити "Національну вугільну компанію", яка повинна об’єднати всі державні шахти в одну юрособу. Це повинно створити централізовану схему збуту вугілля та ліквідувати кадрові апарати вугільних об’єднань.

Як повідомлялося, хоча офіційним автором урядового розпорядження є Міненерговугілля, але до його розробки причетний Кропачов. Стверджувалося, що міністр енергетики Ігор Насалик був противником планів створення "НВК" і відмовлявся підписувати наказ про створення держкомпанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: