Податок на виведений капітал може стати корупційним — Данилюк

Четвер, 31 травня 2018, 17:58
 

Податок на виведений капітал може стати корупційним через два-три роки, якщо не буде чіткого і прозорого механізму його впровадження.

Про це заявив глава міністерства фінансів Олександр Данилюк під час зустрічі з бізнесом, передає "Інтерфакс-Україна".

"Не весь бізнес підтримує податок на виведений капітал. Однак Мінфін розробив відповідний законопроект... Питання в тому, як він буде впроваджуватися... Податок на виведений капітал успішно може стати корупційним через два-три роки", - сказав він.

За словами міністра, відомство працює над пошуком компенсаторів. Він підкреслив, що президент підтримує заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

Реклама:

"Ми зараз працюємо над одним питанням - компенсатори. Єдиної позиції немає, але багато хто підтримує цю модель", - додав Данилюк, нагадавши, що позиція Мінфіну полягає в скороченні витрат бюджету на Генеральну прокуратуру і економічні відділи Служби безпеки України.

При цьому він також підкреслив: для такого рішення позиції Мінфіну недостатньо, воно повинно бути прийнято на рівні РНБО.

Нагадаємо, МВФ наполегливо рекомендував Адміністрації президента не вносити на розгляд Верховної ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

МВФ висловлює серйозну стурбованість з приводу втрат доходів державного бюджету.

Раніше вже повідомлялося, що президент Порошенко відклав подання законопроекту про податок на виведений капітал до парламенту через позицію міжнародних партнерів.

Раніше Порошенко неодноразово називав впровадження податку на виведений капітал одним з головних пріоритетів на 2018 рік.

Однак під час зустрічі із представниками бізнесу президент заявив, що впроваджувати ПНК ще рано.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% державі, а можна вкласти ці гроші в розвиток своєї компанії.

Для іноземних інвесторів це значить, що податкова ставка буде фіксована - 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе в бюджет менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3% .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: