"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Канада націоналізує великий нафтопровід за 4,5 мільярда доларів

Середа, 30 травня 2018, 10:11

Уряд Канади вирішив викупити "Трансгірський" нафтопровід на Західному узбережжі за 4,5 млрд доларів.

Про це в Оттаві оголосив міністр фінансів Канади Білл Морно, передає "Укрінформ".

"Це стане інвестицією у майбутнє Канади", - сказав Морно.

Він пояснив, що за 4,5 млрд доларів нинішній власник компанія "Kinder Morgan" передасть державі усі права на побудований у 1953 році нафтопровід завдовжки 1150 км, який сполучає провінцію Альберта із тихоокеанським портом поблизу Ванкувера у Британській Колумбії.

Реклама:

Окрім цього, уряд отримає в управління всю недобудовану інфраструктуру другого нафтопроводу, що мав майже утричі збільшити пропускну спроможність наявної гілки. На його завершення із державної скарбниці протягом наступних років виділять ще близько 3 млрд доларів.

При цьому держава має намір у належний час продати нафтопровід інвесторам, які, за словами Морно, вже виявляють інтерес.

Націоналізація була вимушеним кроком, оскільки "Kinder Morgan" під час будівництва другої гілки нафтопроводу стикнувся із потужною протидією уряду Британської Колумбії (Провінція Канади - ЕП) та обіцяв позиватися до Канади, якщо Оттава не зможе владнати це питання.

Річ у тім, що мешканці Британської Колумбії остерігаються, що більша кількість нафтових танкерів біля узбережжя значно збільшить ризик розливу сирих нафтопродуктів, що призведе до екологічної катастрофи.

Натомість, у федеральному уряді вбачають у розширенні нафтопроводу суттєву економічну вигоду, яка має сягнути 46 млрд доларів протягом наступних 20 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: