"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китайський технологічний гігант проведе IPO на 10 мільярдів доларів

Четвер, 3 травня 2018, 13:43

Китайський виробник електроніки Xiaomi Corp. вибрав Гонконгську фондову біржу (HKEX) як майданчик для проведення IPO, яке може стати найбільшим в світі в цьому році.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

У четвер Xiaomi направила HKEX заявку про розміщення акцій. Вона однією з перших компаній скористається перевагами нових правил IPO на гонконгській біржі.

У документі не вказуються розміри IPO або оцінка капіталізації після операції. Однак раніше інформовані джерела повідомляли, що Xiaomi розраховує залучити не менше 10 млрд доларів і отримати оцінку вартості близько 100 млрд доларів.

Реклама:

Потенційно IPO компанії може виявитися найбільшим в Китаї і світі з розміщення Alibaba на 25 млрд доларів в 2014 році - все буде залежати від того, яку частку акцій Xiaomi виставить на продаж.

Разом з тим в документах, які супроводжують заявку, Xiaomi вперше розкрила фінансові показники. Так, чистий збиток в 2017 році становив 43,89 млрд юанів (6,9 млрд доларів). А прибуток без урахування одноразових факторів становив 5,36 млрд юанів.

Річна виручка підскочила на 67%, до 114,6 млрд юанів (18 млрд доларів).

Як очікується, незабаром після розміщення в Гонконзі Xiaomi отримає вторинний лістинг на одній з бірж материкового Китаю. Для цього вона випустить так звані китайські депозитарні розписки, повідомили The Wall Street Journal інформовані джерела.

Зараз компанія фактично базується в Пекіні, але зареєстрована на Кайманових островах. Для випуску депозитарних розписок в Китаї їй буде потрібна нова структура, однак інструмент є зовсім новим, і влада КНР поки не опублікувала докладні правила.

Цього року китайські технологічні компанії проявляють надзвичайно високу активність на ринку IPO. За останні тижні стало відомо про підготовку до виходу на відкритий ринок більше десятка китайських стартапів, оцінених в цілому приблизно в 500 млрд доларів, пише The Wall Street Journal.

За даними видання, більшість розміщень попередньо плануються на другу половину 2018 року або початок 2019 року. Про вихід на відкритий ринок подумують в тому числі сервіси виклику таксі Didi Chuxing і Meituan Dianping, онлайн-рітейлер Melishuo і кілька інших компаній.

IPO Xiaomi є одним з найбільш очікуваних на ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: