"Нафтогаз" про переговори щодо транзиту: "Газпром" має бути в кімнаті

П'ятниця, 25 травня 2018, 17:10

НАК "Нафтогаз України" підтримує пропозицію ЄС про тристоронні переговори щодо транзиту і наполягає на участі в них "Газпрому".

Про це сказав глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв під час дискусії про український газотранспортний маршрут після 2019 року в Брюсселі в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми дуже вітаємо переговори за участю Європейської комісії. Ми сподіваємося, що до цих переговорів буде залучений" Газпром ", - сказав глава правління "Нафтогазу".

Посилаючись на свій досвід, він зазначив, що переговори треба вести безпосередньо з "Газпромом", а не лише з Міністерством енергетики Росії, оскільки на попередніх таких переговорах гендиректор "Газпрому" Олексій Міллер неодноразово наголошував, що компанія є акціонерним товариством, "тому позиція міністра не вирішальна для нього".

Реклама:

"Газпром" має бути в кімнаті", - наголосив Коболєв.

В поданій ним під час дискусії презентації, робиться припущення, що такі переговори можуть відбутися вже в червні.

Одночасно в ній зазначається, що "Нафтогаз" продовжить двостороннє обговорення з "Газпромом".

Як повідомлялося, Україна і Євросоюз домовилися почати тристоронні переговори щодо транзиту газу європейським споживачам з РФ.

Раніше "Газпром" заявив, що може зберегти транзит газу через Україну у розмірі 10-15 млрд кубометрів на рік, якщо українська сторона доведе економічну доцільність нового контракту.

Наприкінці березня заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв повідомив, що "Газпром" і "Нафтогаз" почали переговори про розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

У Нафтогазі наголосили, що "Газпром" продовжує відмовлятися від виконання остаточних та зобов’язуючих рішення арбітрів у двох комерційних суперечках із "Нафтогазом" та запропонував внести зміни до контрактів або розірвати їх – і таким чином скасувати рішення трибуналу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Детальніше про зміст та завершення суперечки між компаніями читайте у матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: