Прем'єр розповів, коли стартує мала приватизація

Середа, 2 травня 2018, 14:38

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляє про початок малої приватизації з червня поточного року.

Про це Гройсман розповів в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що до кінця травня ми запустимо цю роботу (з приватизації – Ред.) досить серйозно і системно", - сказав прем’єр.

Водночас прем'єр спрогнозував, що можлива протидія цьому процесу.

Реклама:

"Не всім це вигідно. Ті, хто "підгортають" ці підприємства, нас блокуватимуть, стримуватимуть, штучно придумуватимуть перешкоди, як зробили з ОПЗ. Роздули там якісь борги, потім визнали борги в судах - це окреме для дослідження правоохоронними органами питання - потім завищили ціну продажу, потім завели уряд у безвихідь у цьому питанні", - додав він.

Крім того, Гройсман зазначив, що, за його прогнозами, мала приватизація розпочнеться з червня місяця.

Щодо великої приватизації прем'єр заявив, що процеси підготовки також уже відбуваються.

"Центренерго" вже готується через міжнародних радників за новою, досить прозорою процедурою. Будемо сподіватися, що ніхто не блокуватиме", - зазначив він.

Крім того, Гройсман наголосив, що уряд шукає варіанти виходу із ситуації з приватизацією Одеського припортового заводу.

"Там є багато юридичних проблем, але, звісно, так (доведемо процес до кінця – Ред.). Ми цим займаємося і шукатимемо вихід із цієї ситуації", - відповів прем'єр.

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 січня підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №7066 "Про приватизацію державного майна" з техніко-юридичними правками.

Президент Петро Порошенко підписав закон про приватизацію 2 березня на Нацраді реформ. Він набуває чинності з 7 березня.

У зв'язку з набуттям чинності новим законом "Про приватизацію державного і комунального майна" Фонд держмайна переглянув переліки об'єктів на приватизацію в 2018 році, зокрема, виключивши з них контрольні пакети акцій п'яти обленерго, блокувальні пакети акцій трьох обленерго та "Донбасенерго".

У нових списках порівняно із затвердженими наприкінці минулого року відсутні також 75,22% акцій "Турбоатому", 51% акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату, 50% "Азовмашу", 40% "Світ ласощів".

В оновленому переліку в групі найбільших об'єктів, що підлягають приватизації поточного року, залишилися лише чотири позиції: 99,567% акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ), 99,995% "Сумихімпром", 68,009% Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату і 78,29% "Центренерго".

За умови схвалення урядом умов продажу виставляння перших трьох на конкурс заплановано на травень, а "Центренерго" - на червень.

Рекомендуємо почитати: Уряд "апгрейднув" приватизацію. 10 головних змін, які варто знати

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!