"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада підвищила мито на експорт металобрухту

Четвер, 17 травня 2018, 18:45
 

Верховна Рада внесла правки в закон "Про внесення змін до деяких законів України про зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким підвищила ставку експортного мита з 30 євро за тонну до 42 євро за тонну і продовжила її дію ще на рік.

"За" відповідний законопроект №8226 проголосували 248 депутатів, передає "Інтерфакс-Україна".

Спочатку передбачалося продовжити дію мита ще на три роки - з нинішніх двох до п'яти років, однак за пропозицією глави податкового комітету Ніни Южаніної пролонгацію здійснили на рік - до 14 вересня 2019 року.

У пояснювальній записці до зареєстрованого на початку квітня цього року законопроекту зазначалося, що після підвищення вивізного мита з 10 євро за тонну до 30 євро за тонну протягом 2017 року спостерігалася тенденція збільшення заготівлі металобрухту в Україні на 7,8% в порівнянні з 2016 роком - до 3,79 млн т.

Реклама:

Це дозволило зберегти позитивну динаміку поставок металобрухту на вітчизняні метпідприємства: в минулому році вони зросли на 1,85% в порівнянні з попереднім роком - до 3,30 млн тонн, при цьому збільшилися обсяги виробництва.

При цьому депутати вважали за необхідне збільшити вивізне мито на металобрухт до 42 євро за тонну через зростання цін на нього на зовнішніх ринках, що, на думку розробників закону, дозволить знизити експорт металобрухту на 42%.

Представництво ЄС в Україні виступало із закликом не продовжувати дію мит на експорт металобрухту, тому що цей крок порушить домовленість із ЄС щодо скасування цих мит.

В результаті парламент схвалив пропозиції президента і продовжив дію мит на рік. Президент підписав закон в серпні 2017 року.

У ЄС стверджують, що підвищення дії та розміру мит на металобрухт порушує "дух і букву" Угоди про асоціацію.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: