SpaceX запустив найпотужнішу модифікацію ракети Falcon 9

Субота, 12 травня 2018, 09:00
 

Американська компанія Space X у п'ятницю провела успішний запуск модернізованої ракети Falcon 9 у рамках місії Bangabandhu Satellite-1.

Про це компанія повідомила у Twitter.

Реклама:

Запуск відбувся на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида).

Cпочатку планувалося, що запуск відбудеться в четвер, 10 травня, на космодромі на мисі Канаверал, проте його довелося перенести через технічні неполадки.

Глава компанії Ілон Маск заявив, що Falcon 9 на цей раз оснащена розгінним блоком Block 5. Його конструкція розрахована на те, щоб блок можна було використовувати до 10 разів без ремонтних робіт. За словами Маска, в цілому за умови своєчасного ремонту такий розгінний блок можна буде використовувати до 100 разів.

Американські ЗМІ відзначають, що в минулому в SpaceX практикували багаторазове використання першого ступеня ракет, однак потім на їх підготовку до повторного запуску йшли місяці. Крім того, на практиці поки одна і та ж ступінь використовувалася не більше двох разів. Однак в наступному році інженери компанії хочуть домогтися того, щоб використовувати один і той же блок для двох запусків протягом доби.

В цілому, як зазначає газета The WSJ, Маск прагне до того, щоб якомога більше компонентів ракети можна було використовувати багаторазово, так як це дозволить дуже істотно знизити витрати на запуски у космос.

Згідно з його підрахунками, в даний час на запуск ракети йде від 50 млн до 60 млн доларів, але при успішному багаторазовому використанні компонентів в майбутньому можна буде знизити цю цифру до 5-6 млн доларів.

У свою чергу, телеканал CNBC підкреслює, що нинішня версія Falcon 9, вірогідно, стане фінальною. Цю ракету в SpaceX мають намір надалі використовувати як основну "робочу конячку" для того, щоб виводити на орбіту космічні апарати.

Нагадаємо, американська приватна космічна компанія SpaceX відклала запуск ракети-носія Falcon-9 через увімкнення системи автоматичного скасування.

Раніше Федеральна комісія із зв'язку США компанії SpaceX дала дозвіл на розгортання системи глобального супутникового інтернету Starlink.

Рекомендуємо почитати: Ілон Маск про запуск Falcon Heavy: У мене в голові була картинка величезного вибуху на майданчику

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: