Данилюк назвав причетних до затягування приватизації

П'ятниця, 11 травня 2018, 11:40
 

Приватизація підприємств багато років затягувалася через те, що окремі люди заробляли на державних підприємствах статки.

Про це в інтерв'ю журналу "Новое время" заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"За стільки років ми не змогли приватизувати держпідприємства. На них окремі люди заробили статки. Виходить, держпідприємства фактично належать цим окремим людям, і за великим рахунком влада - це просто посередник. Зараз їх вартість невелика, перспективи отримати чималі гроші від приватизації сумнівні. Але найжахливіше інше - більшість держпідприємств втратили свій потенціал", - заявив міністр.

Крім того, він зазначив, що для того щоб перебувати у глобальному бізнесі, конкурувати, треба було всі ці роки інвестувати у підприємства, ефективно ними управляти, боротися за ринки.

Реклама:

"Цього не відбувалося. У Китаї зовсім інший підхід. Там держкомпанії активно розвиваються і борються за зовнішні ринки. У нас такого немає. У нас підхід такий, щоб більше собі "накосити", - додав Данилюк.

Нагадаємо, що надходження до державного бюджету України від приватизації за підсумками 2015 року становили 151,5 млн грн, що в 3 рази менше показника 2014 року.

Також згідно з Бюджетним кодексом, від приватизації в 2016 році Фонд держмайна повинен був направити в бюджет 17,1 млрд грн.

Однак велика приватизація у 2016 році провалилася через невдалий конкурс з продажу Одеського припортового заводу. На участь в аукціоні з приватизації підприємства зі стартовою ціною 5,16 млрд грн не подав заявку жоден інвестор.

Фонд держмайна переніс на 2017 рік приватизацію великих об'єктів енергетики. Однак, надходження від приватизації державного майна в 2017 році становили 3,3 млрд грн, або лише 19,7% від початкового плану.

Додамо, що на 2018 рік заплановано отримати 21,3 млрд грн від приватизації. Також в цьому році Фонд держмайна запланував продаж близько 200 підприємств з різних галузей: транспортні, хімічні, машинобудівні, сільськогосподарські, вугільні та інші.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!