"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фінляндія не зупинятиме експеримент із виплати 560 євро базового доходу

Четвер, 26 квітня 2018, 12:05
 

Фінляндія продовжуватиме експеримент із наданням громадянам базового доходу - безумовної виплати, яка замінила допомогу по безробіттю.

Про це заявили в агентстві соціального страхування Фінляндії КЕLА.

"Експеримент йде за планом і буде тривати до кінця 2018 року", - заявив професор Оллі Кангас, коментуючи повідомлення ЗМІ про нібито рішення уряду не продовжувати експеримент.

Дані, зібрані протягом двох років пробного періоду, будуть проаналізовані, а результати оприлюднені приблизно через рік (наприкінці 2019-го або на початку 2020-го року).

Реклама:

На сьогодні 2000 безробітних фінів отримують щомісячний платіж у розмірі 560 євро в якості базового доходу. Це перший проект такого роду в Європі.

Дворічна пілотна програма почалася в січні 2017 року. Мета експерименту полягає в тому, щоб з'ясувати, чи спонукає додатковий дохід до пошуку роботи.

Прихильники ідеї вважають, що базовий дохід допоможе залучити безробітних до тимчасової роботи. Аргументом є те, що базовий дохід забезпечить певні гарантії і допоможе усунути небезпеку, пов'язану з роботою, де працівники не мають трудових контрактів.

Прихильники також вважають, що базовий дохід сприятиме підвищенню мобільності на ринку праці, оскільки люди все ще матимуть дохід між змінами робочих місць.

Детальніше про програму читайте у статті Економічної правди: Майже комунізм. Як Фінляндія тестує безумовний базовий дохід

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: