ФРС США впевнена у зростанні економіки без прискорення інфляції — Bloomberg

Середа, 25 квітня 2018, 14:44
 

Члени Федеральної резервної системи впевнено говорять про можливість підтримки активного зростання економіки США без небезпечного прискорення інфляції.

Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що така політика може бути ризикованою в умовах низького безробіття, посилення цінового тиску і фіскальних стимулів, "які ось-ось підстебнуть економіку".

Поліпшення прогнозу по інфляції допомогло підштовхнути прибутковість 10-річних казначейських облігацій до чотирирічного максимуму в 3 відсотки.

Реклама:

Проте ФРС, як очікується, залишить процентні ставки на поточному рівні за підсумками засідання на наступному тижні і збереже прихильність політиці поступового посилення, яка передбачає ще два або три підвищення в 2018 році.

"Ця обережність, що сформувалася в посткризові роки, коли члени ФРС боролися за прискорення інфляції, є відходом від попереджувальної стратегії центробанку під час минулих бізнес-циклів, коли вони не хотіли відставати від економічних трендів", - пише автор.

Такий контраст не залишився без уваги самих членів ФРС, які пам'ятають уроки історії, наголошується в статті.

"Іноді я задаюся питанням, чи не ризикую я відкликанням своєї докторської ступені через те, що піддався спокусі забути про Велику інфляцію 1970-х років", - сказав глава Федерального резервного банку Чікаго Чарльз Еванс.

"У нас є можливість більш терпляче тлумачити і реагувати на дані, що надходять", - додав він.

Лоретта Местер, більш "яструбине" налаштована глава ФРБ Клівленда, сказала, що не очікує різкого зростання інфляції, і "це є доказом проти крутої траєкторії" підвищення ставок.

Джон Вільямс, глава ФРБ Сан-Франциско, який в червні переходить на пост глави ФРБ Нью-Йорка, сказав, що не бачить ознак посилення інфляційного тиску.

Політика невтручання ФРС - це експеримент, який несе в собі великі ризики і вигоди, пише Bloomberg.

Центробанк прогнозує збереження ставок на стимулюючому рівні, тобто нижче так званого нейтрального рівня, який не підтримує, але й не перешкоджає зростанню, до кінця наступного року.

Тільки в 2020 році члени ФРС прогнозують жорстку політику, коли ставка очікується на рівні 3,4 відсотка до кінця року в порівнянні з нейтральною оцінкою в 2,9 відсотка.

Нагадаємо, останній цикл підвищення процентних ставок в США тривав з червня 2003 року по червень 2006 року.

З того моменту і до 2015 року ФРС послідовно знижувала вартість грошей - спочатку акуратними кроками з 5,25% до 4,25% річних (до кінця 2007 року), потім, на фоні іпотечної кризи, - різкіше, до 3% до січня і 2% - до квітня 2008 року.

На фоні обвалу ринків восени 2008 року ФРС послідовно знизила ставку до 1,5%, до 1%, а в грудні - до історичного мінімуму в діапазоні від 0 до 0,25%.

Нагадаємо, у березні 2018 року Комітет з відкритих ринків Федеральної резервної системи США ухвалив рішення знову підвищити ставку по федеральних фондах, встановивши її в діапазоні 1,5-1,75% річних.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: