Викиди заводу Фірташа отруюють село на Херсонщині — ЗМІ

Вівторок, 17 квітня 2018, 19:54

Кримський титановий завод Дмитра Фірташа скидає відходи до Херсонської області та отруює ґрунти Присивашшя, уникаючи сплати екологічних податків.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів BIHUS.info.

За інформацією журналістів, кримська філія "Юкрейніан кемікал продактс" (до 2014 року — "Кримський титан"), незаконно скидає відходи свого виробництва до відстійників у Херсонській області, не сплачуючи при цьому жодних податків до бюджету.

"Перевірка Державної екологічної інспекції 2016 року виявила значне підвищення забруднення ґрунтів Присивашшя. Приміром, вміст заліза у сільському парку завищений у 142 рази", — йдеться у розслідування журналістів.

Реклама:

У самому підприємстві заперечують, що кримський завод працює, навіть попри інформацію про те, що окупаційна влада Криму оштрафувала завод майже на 100 мільйонів гривень за недостовірну інформацію про викиди.

Як повідомлялося, "Кримський титан" після анексії Росією Криму був переданий в оренду московській компанії ТОВ "Титанові інвестиції", засновником якої є кіпрська компанія "Летан Інвестментс лімітед" та громадянин Росії Олександр Ємелін - давній знайомий Фірташа.

На цю ж фірму зареєстрована австрійська компанія Group DF International. Таким чином, де-факто завод залишався власністю українського олігарха.

Нещодавно лідер кримськотатарського народу, уповноважений президента у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв заявив, що сировина і електроенергія на завод Фірташа досі надходить з материкової України. За його словами, цим питанням займається РНБО.

Нагадаємо, 18 жовтня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким продовжив санкції щодо росіян і російських компаній. Серед них опинилася і компанія "Титанові інвестиції".

ТОВ "Титанові інвестиції"фактично є підрозділом "Кримського Титана" в Росії. Сам "Кримський Титан" перереєструвався в Києві і був перейменований в "Юкрейнінан Кемікал Продактс".

Швидше за все, санкції були введені через регулярні поставки ТОВ "Титанові інвестиції" української сировини (ільменіту) на адресу кримських активів Фірташа.

Нагадаємо, Фірташу в Україні належить ТОВ "Валки-Ільменіт". Ця компанія продає ільменіт для компанії "Титанові інвестиції", яка в свою чергу завозить його в Крим, зокрема через порт Кавказ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: