"Нафтогаз" заспокоює: ГТС точно не перетвориться в металобрухт

П'ятниця, 13 квітня 2018, 20:01

НАК "Нафтогаз України" не дозволить перетворити українську газотранспортну систему на металобрухт у разі скорочення "Газпром" транзиту газу через територію України після завершення терміну дії транзитного контракту в 2019 році.

Про це під час 11-го Київського форуму з питань безпеки заявив уповноважений по роботі з державними органами "Нафтогазу" Вадим Гламаздін, передає УНІАН.

"Нафтогаз" прораховує варіанти того, що буде. І звичайно ж, ані "Нафтогазу", ані країні не потрібно, аби система перетворилася на брухт. У нас є сценарій, ми розуміємо, що і як ми робитимемо. Ми розуміємо, що ми точно не перетворимо систему на металобрухт", - сказав він.

При цьому представник "Нафтогазу" не став розкривати деталі плану щодо заповнення ГТС в разі падіння обсягів транзиту російського газу.

Реклама:

"Україна зможе забезпечити себе газом і точно не залишиться замерзати", - додав Гламаздін.

Як повідомлялося, діючий транзитний контракт України з "Газпромом" був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст має намір максимально (до 10-15 мільярдів кубометрів в рік) скоротити транзит свого газу через територію України.

Для збереження транзиту після 2019 року "Нафтогаз України" та уряд запропонували провести виділення ГТС на нову самостійну юрособу і залучити до її управління європейського партнера.

Наприкінці лютого 2018 року президент Петро Порошенко повідомив, що вже більше десяти всесвітньо відомих компаній заявили про своє бажання взяти участь у конкурсі з вибору партнера для управління ГТС України.

За оцінками "Нафтогазу", доходи від транзиту в 2017 році становили 3 мільярда доларів, тому оптимальним варіантом залишається збереження максимально можливого рівня транзиту російського газу.

Читайте також: Танці навколо труби: Все, що треба знати про "Північний потік-2" і ризики для України

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!