"Газпром" підтримував контрактний тиск в ГТС всього один день

П'ятниця, 13 квітня 2018, 16:35
 

"Газпром" продовжує регулярно порушувати свої зобов'язання за контрактним тиску на вході в українську газотранспортну систему, ставлячи під загрозу забезпечення транзиту в Європу.

Про це заявив уповноважений по роботі з органами виконавчої влади НАК "Нафтогаз України" Вадим Гламаздін, передає "Інтерфакс-Україна".

"За весь 2017 рік "Газпром" підтримував контрактний тиск всього 45 днів. А за весь 2018 рік - більше 100 днів вже пройшло - контрактний тиск в мережі було один день", - сказав він.

Гламаздін нагадав, що в контракті на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" чітко прописано тиск, який "Газпром" повинен підтримувати на вході в українську ГТС.

Реклама:

"Якщо тиск неправильний, систему складніше балансувати, набагато більше ризиків збільшення усіляких технологічних потенційних випадків і недопоставки транзитних обсягів", - пояснив він.

Представник "Нафтогазу" підкреслив, що, незважаючи на таку поведінку "Газпрому", українська компанія забезпечила весь транзит до Європи.

Він додав, що коли 1 березня "Газпром" необгрунтовано відмовив "Нафтогазу" в постачанні вже передплачених обсягів газу, НАК мав право відібрати з ГТС частина транзитних обсягів, проте не став цього робити.

Гламаздін підкреслив, що Росія прагне зробити нефункціональною українську ГТС після 2019 року за рахунок припинення транзиту, і в такому випадку Європа буде отримувати 30% газу або 110 млрд куб. м в рік за чотирма газопроводами, які лежать поруч на дні Балтійського моря, що є великим ризиком.

У той же час він зазначив, що у "Нафтогазу" є розроблений сценарій, як зберегти працездатність української ГТС після 2019 року.

Детальніше про зміст та завершення суперечки між компаніями читайте у матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: