"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на алюміній побили 30-річний рекорд через санкції проти "РусАлу"

Середа, 11 квітня 2018, 20:15

Ціни на алюміній зросли на 13% з четверга, демонструючи рекордне зростання з 1988 року на побоюваннях різкого скорочення пропозиції цього металу на світовому ринку після введення санкцій проти російського "РусАлу".

Про це свідчать дані торгів, передає "Інтерфакс-Україна".

В ході торгів в середу ціни на Лондонській біржі металів (LSE) піднялися на 3%, до 2266,5 долара за тонну. Попередній п'ятирічний максимум був зафіксований в грудні на рівні 2290 долара за тонну.

LSE і нью-йоркська біржа Comex повідомили про заборону на нові поставки алюмінію від "РусАлу", який потрапив під американські санкції.

Реклама:

"Ціни на алюміній явно можуть зрости ще й перевершити недавні максимуми, - сказала аналітик Argonaut Securities Хелен Лау. - Уявіть, як знизиться пропозиція, якщо ми приберемо одну десяту всіх поставок, нехай навіть і на короткий час".

При цьому експерти Sanford С. Bernstein відзначають, що російський алюміній тим чи іншим чином рано чи пізно все одно повернеться на ринок.

Акції "РусАлу" продовжують дешевшати в Гонконзі, проте ціна паперів конкурентів, особливо з США, активно зростає.

Капіталізація американської Alcoa з четверга підскочила на 14%.

Як повідомлялося, на торгах в понеділок акції "Русалу" втратили 50% від своєї вартості. Це сталося на тлі повідомлення компанії про можливий технічний дефолт за деякими видами боргових зобов'язань після введення санкцій з боку США.

Нагадаємо, Сполучені Штати ввели санкції проти російських бізнесменів і чиновників з "кремлівського списку".

До санкційного списку, зокрема, потрапили мільярдер Олег Дерипаска і голова ради директорів групи компаній "Ренова" Віктор Вексельберг, який, за оцінками Forbes, є найбагатшою людиною Росії.

Крім того, під санкції потрапили компанії En+, "Ренова", "Русал", "Російські машини", "Рособоронекспорт" і ще вісім російських компаній, а також bfinance, пов'язана з Дерипаскою. Американським компаніям і громадянам заборонено займатися з ними бізнесом.

За один день найбагатші російські бізнесмени зі списку Forbes втратили понад 12 млрд доларів через санкції.

Читайте також: Чорний лебідь для російських олігархів: чому всі говорять про нові санкції США

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!