СБУ засекретила інформацію про обсяги літію - ЗМІ

Середа, 11 квітня 2018, 15:45

Служба безпеки України засекретила інформацію про балансові запаси літію в Україні на підставі рішення міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Наші гроші".

Інформація про обсяги запасів засекречена аж до 2020 року.

 

В Україні є три попередньо розвідані родовища літієвих руд: Шевченківське (Донецька область), Станкуватське і Полохівське (Кіровоградська область).

Реклама:

У відповідь на запит журналістів Державна служба геології та надр повідомила, що обсяг запасів літію - державна таємниця, відповідно до "Зводу відомостей, що становлять державну таємницю".

Формує цей звід Служба безпеки, але не самостійно, а на підставі рішень державних експертів з питань таємниць.

Зокрема, інформацію про запаси літію СБУ вперше засекретило у 2005 році, на прохання тодішнього заступника міністра промислової політики Сергія Грищенка.

Режим секретності інформації діє протягом п’яти років. Відтак, кожні п’ять років держексперт має переглядати попереднє рішення.

Востаннє інформацію про обсяги літію у 2015 році до держтаємниці відніс міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

Чиновник засекретив обсяг запасів цього металу аж до 2020 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що компанія, пов'язана з оточенням нардепа від БПП Ігоря Кононенка та міністра енергетики Ігоря Насалика - "Петро-Консалтінг" - поза конкурсом отримала спецдозвіл на розробку 14 мільйонів тон літієвої руди на Донбасі.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до Генеральної прокуратури та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з проханням перевірити достовірність інформації про видачу Державною службою геології і надр ліцензій на розробку родовищ літію наближеним до влади особам без конкурсів і конкурентних принципів.

Раніше директор інституту геології КНУ ім. Тараса Шевченка Володимир Михайлов розповів, що ресурси оксиду літію в Україні досягають 500 тис. тонн.

Найбільшими споживачами літію є скляна та керамічна сфери - близько 31%. Виробництво акумуляторних батарей споживає 23% літію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: