"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російських найманців доправляли у Сирію літаками українських чартерів – Reuters

Середа, 11 квітня 2018, 14:50
 

Російських найманців перекидають у Сирію літаками приватної сирійської авіакомпанії Cham Wings, яка використовувала літаки українських авіакомпаній "Хорс" і "Дарт".

Про це йдеться в розслідуванні Reuters.

Із території РФ літаки вилітають з аеропорту Ростова-на-Дону, їхніх рейсів немає в офіційному розкладі.

Росіянин, який чотири рази побував у Сирії як військовий контрактник, розповів агентству, що військові літаки РФ використовують для перекидання найманців тільки тоді, коли вони не поміщаються в чартери Cham Wings.

Реклама:

Загальної кількості скерованих до Сирії найманців Reuters встановити не змогло, пояснивши, що не всі пасажири авіарейсів могли згодом залишитися на території Сирії.

Про те, що чартери Cham Wings вилітали з Ростова в Дамаск, свідчать дані сервісів для відстеження переміщень авіатехніки.

У зв’язку з нестачею літаків, Cham Wings використовувала літаки інших компаній, в т.ч. українських.

Українські авіакомпанії "Хорс" і "Дарт" за останні сім років придбали або взяли в оренду 84 старі літаки Airbus і Boeing. Згідно з даними Reuters, "Хорс" і "Дарт" ці літаки знову продавали або здавали в оренду.

Як мінімум 40 із них були використані в Ірані, Сирії та Іраку.

У вересні 2017 року мінфін США ввів проти компаній "Хорс" і "Дарт" санкції, оскільки, за його даними, вони допомагають юрособам, які потрапили під санкції, купувати американські літаки.

"Якщо за підсумками перевірки Державіаслужби інформація підтвердиться, Міністерство інфраструктури буде рекомендувати уряду і РНБО внести зазначені компанії і їх власників у санкційний список. Їх сертифікати буде анульовано", – заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: