"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тристоронніх переговорів з газового питання не буде - РФ

Середа, 7 березня 2018, 10:30
 
Олександр Новак

Тристоронні переговори з газового питання між Україною, Росією і Єврокомісією не плануються, це справа компаній.

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак, повідомляє ПРАЙМ.

"Тристоронні переговори не плануються, тому що всі судові розгляди йдуть на основі контрактів і взаємовідносин між комерційними організаціями, тобто між "Газпромом" і "Нафтогазом". Всі ці питання повинні врегулюватися між цими компаніями", - сказав міністр.

Міністр підкреслив, що Стокгольмський арбітраж за підсумками розгляду спору по транзиту газу між Газпромом і Нафтогазом призначив російському холдингу штраф, який не був передбачений контрактом.

Реклама:

"Ми чітко розуміємо, що Стокгольмський арбітражний суд прийняв асиметричне рішення щодо двох розглядів - на поставку газу в Україну і на транзит газу через Україну", - заявив він.

"В одному випадку він не прийняв умови, які прописані в контракті до уваги з вимогою "бери або плати" певних обсягів, в іншому випадку - нарахував Газпрому штрафні санкції за ті умови, які були прописані в контракті, мотивуючи це тим, що українська економіка зазнала економічних збитків", - сказав Новак.

Новак уточнив, що через такі рішення контракти стали для Газпрому нерентабельні.

"Таким чином, суд, по суті справи, сказав про те, що вирішив, щоб за рахунок Газпрому субсидувати українську економіку. Природно, це призвело до того, що такі контракти в цих умовах стають економічно недоцільними. І "Газпром" приймає, природно, правильне рішення про те, щоб почати процедуру розірвання цих контрактів", - пояснив він.

Новак вважає, що рішення арбітражу Стокгольма говорить про те, що треба швидше реалізувати альтернативні проекти поставок газу з РФ до Європи.

"Дуже важливо, на мій погляд, що таке рішення суду підтверджує необхідність якнайшвидшої реалізації проектів з розвитку інфраструктури, з розвитку альтернативних газопроводів, в тому числі Турецький потік, Північний потік-2 для того, щоб знизити ризики транзитні, для того, щоб забезпечити конкуренцію по поставкам газу за собівартістю для кінцевих споживачів", - сказав міністр.

Нагадаємо, "Газпром" подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу, у справі про транзит апеляція буде подана до кінця березня 2018 року.

Нагадаємо, в середу, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Більш детально про те, чим закінчився спор між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: