"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На заводі Фірташа детективи НАБУ провели обшук

Вівторок, 6 березня 2018, 20:50
 

НАБУ провело обшуки на території ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат".

Про це повідомляє Укрінформ.

Слідчі дії на заводі почали проводитися з самого ранку.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що гроші, які були виділені на модернізацію підприємства повернулися назад на Кіпр.

Реклама:

"Детективами НАБУ в рамках розслідування раніше відкритого провадження на ЗТМК проводяться слідчі дії - обшуки", - заявили в НАБУ.

Що конкретно і в зв'язку з чим детективи НАБУ шукають на підприємстві, в Бюро не уточнили, пославшись на таємницю слідства.

У червні 2016 року НАБУ відкрило кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) в зв'язку з нецільовим використанням коштів, що призначалися на модернізацію виробництва ЗТМК.

Слідство встановило, що протягом 2014-2015 років на модернізацію виробництва ЗТМК компанія-співвласник Tolexis trading limited бізнесмена Дмитра Фірташа виділила 880 млн грн.

Однак директор підприємства, зловживаючи службовим становищем, вчинив розтрату здебільшого отриманих грошових коштів (492 млн грн), перерахувавши їх на користь третіх осіб.

Кошти були спрямовані на погашення заборгованості ЗТМК перед ВАТ "Холдингова компанія енергомереж", ВАТ "Запоріжжяобленерго", ВАТ "Комерційний банк Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс".

23 вересня 2016 року в Запоріжжі детективи НАБУ затримали директора ЗТМК Володимира Сівака.

В ході розслідування в окреме кримінальне провадження було виділено матеріали, що стосуються діяльності Сівака.

У листопаді 2016 року посадовій особі було пред'явлено звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) на суму 492 млн грн.

Наразі матеріали даного кримінального провадження - на розгляді в суді.

У грудні 2016 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що САП подала до Господарського суду Києва позовну заяву з вимогою розірвати договір про заснування ТОВ "ЗТМК".

Запорізький титано-магнієвий комбінат - єдиний виробник губчастого титану в Європі.

Підприємство створено в 2013 році державою в особі Фонду держмайна (володіє 51% статутного капіталу) і кіпрської компанією Tolexis trading limited (49%), яка взяла на себе зобов'язання оплатити борги ДП ЗТМК, на основі якого було створено ТОВ ЗТМК, і інвестувати 110 млн доларів на впровадження передових технологій і устаткування вітчизняних і зарубіжних фірм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: