"Газпром" побачив загрозу в розвитку ринку скрапленого газу

П'ятниця, 30 березня 2018, 19:50
 
фото: Gazeta.ru

"Газпром" побачив у розвитку виробництва зрідженого природного газу в Росії ризики економічної і енергетичної безпеки країни.

Про це пише "Інтерфакс".

У компанії, зокрема, відзначають, що падіння середньої ціни реалізації російського газу на зовнішньому ринку через ймовірну конкуренцію з трубопровідними поставками може призвести до зниження доходів російського бюджету.

На думку "Газпрому", при коригуванні федеральних документів стратегічного планування необхідно відобразити потенційні ризики для економічної та енергетичної безпеки РФ, пов'язані з розвитком в країні виробництва ЗПГ, і заходи щодо їх мінімізації.

Реклама:

До потенційних ризиків для економічної та енергетичної безпеки РФ, пов'язаних з розвитком ЗПГ, в "Газпромі" відносять "в першу чергу зниження доходів російського бюджету, обумовлене падінням середньої ціни реалізації газу на зовнішньому ринку в зв'язку зі зростанням пропозиції і конкуренцією російських постачальників між собою".

Також в "Газпромі" відзначають, що значна частина обладнання для реалізації нових ЗПГ-проектів, є імпортною, на відміну від труб і компресорів, які практично в повному обсязі проводяться на території РФ і використовуються при будівництві газопроводів.

Крім того, в "Газпромі" прогнозують ймовірність "заморожування" вкладених в нові ЗПГ проекти бюджетних коштів через можливу їх неокупність внаслідок прогнозованого надлишку пропозиції на світовому ринку зрідженого газу".

Раніше російський монополіст заявив, що покаже у звітності за 2017 рік резерв на виплати 2,6 млрд доларів компанії "Нафтогаз" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

Більш детально про те, чим закінчився спор між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!